A tulajdonosok kérése az volt, hogy a kissé jellegtelen 41 m² fiatalos, kiadható lakássá változzék, amit főleg külföldi egyetemistáknak szánnak, leginkább párnak. A tervek szerint minőségi anyagokat használjunk középkategóriás árfekvésben, és a lehető legtágasabbá nyissuk a teret, amely a lakás eredeti jó adottságait optimálisan kihasználja. (A cikkben 3D látványtervek szerepelnek.) 

20160920-eloszoba-konyha_fenyelve.jpg

Nézzük az alaprajzot a változtatásokkal.
bontas_epites_alaprajz.jpg

Előszoba és konyha

A helyiségek eredetileg ilyenek voltak:

 

Mivel diákok számára készül a lakás, feltehetően egyszerűbb konyhahasználatra kell számítani, ami lehetővé teszi, hogy az amúgy kicsi és szűkös helyiséget megnyissuk és az előszobával együtt egy nagyvonalúbb, barátságosabb fogadóteret és konyhát biztosítsunk, ahol nem biztos, hogy a főzés van fókuszban. Ha mégis így volna, erre is van lehetőség, hisz főzőlap és sütő is van. A legutolsó képen jól látszik a bejárat, a nyitott konyha és előszoba kapcsolódása.

A korábban kissé kihasználatlan térbe kerültek a tárolóhelyek, amelyekben a kabátoktól a takarítóeszközökig minden szükséges használati tárgy elfér. Az utolsó képen jól látszik a nyitott konyha és előszoba kapcsolódása. 

Fürdőszoba

A felújítás szempontjából a lakás legizgalmasabb pontja a fürdőszoba volt, amely az egykori lakótelepek hangulatát idéző berendezésével a legélhetetlenebb pontja a lakásnak. Itt kellett a legtöbbet agyalni azon, miként férjen el 3 m²-en a tisztálkodás, mosás, wc, kézmosó funkció.

lenhossek_alapallapot-1275.jpg

A megoldás igazán tetszetős lett, szinte megnőtt tőle a helyiség. Ehhez persze kellettek a zseniális szaniterek és a gyönyörű burkolatok is – a kiválasztásukhoz óriási segítséget kaptam Fodor Orsolyától és Lang Veronikától (Goldengres). 

Nappali, háló, dolgozó

Mivel a tárolás másutt megoldott, a nappali tágas és kényelmes élettérré lett, ahol az ágyat nem elrejtettük, hanem egy kényelmes pihenő, ücsörgő térként bevontuk a napközbeni történésekbe. Alá nagy tárhely került, ami az ágyneműt is elnyeli, de akár a sátrat, hálózsákot, nagy bőröndöt is. A majdani lakók nyugodtan hívhatnak vendégeket is, van hely bőven. A kanapé helyett lehet, hogy mást kell választani, ha ottalvásra is berendezkednének, de ez a darab nagyon passzol a lakás hangulatához.

 
A dolgozó (=notebook) elegáns tárolását és elrejtését a körbe futó fali fiókos szekrények egyikében tetszetősen oldottuk meg, amely az első fotón látszik jól.

A tulajdonosok a fentieknél jóval vaskosabb dokumentációt kaptak, amely a kivitelezésben, az asztalos munkákban, a villany- és vízszerelésben segíti a folyamatot, sőt a berendezésben is, ugyanis a tervezés része az ún. konszignációs lista is, amely a berendezési tárgyak paramétereit, árát, beszerzési helyét is feltünteti, a 3D terveknél jóval részletesebben és több variációval.
Már "csak" fel kell újítani és berendezni, és reméljük, a diákok szeretik majd ezt a friss és derűs lakást.

szöveg és 3d látványtervek: Babarczy Veronika
fotó: Oláh Gergely Máté