Amíg várjuk a kaspóim száradását kalandozzunk egy kicsit másfelé. Mostanában általában is kevesebbet írok ide a blogra, és arról is keveset, mi minden foglalkoztat. Pedig nagyon sok vizuális inspiráció ér naponta. Jó volna ezeket valahogy megosztani veletek, akár rövidke ki írásokban. Ezek nem mindig szorosan lakberendezéshez kapcsolódó témák, hanem általában a művészethez, de gyakran az iparművészethez. Vajon érdekelne titeket ilyesmi?

Mindjárt példának egy gyűjtés, ezúttal azonban nagyon is lakberendezési téma: a padló. Jó kis válogatás, amely sokféle ízlést elégít ki. Az tetszik a leginkább, hogy elérhető és megvalósíthat ötletek, annyira, hogy a bátrabbak be is építhetik némelyiket a legközelebbi lakásfelújításuk terveibe.

Az anyagokkal és mintákkal való játék szabadságára gondolok. Az alábbi példáknál nyilván olyan anyagokról van szó, amelyek alkalmasak a konyhai, étkezői használatra, például könnyen tisztán tarthatók, strapabírók. De ettől még nem kell unalmasnak lenniük!

carrelage-bleu-et-blanc-sol-cuisine_w641h478.jpg

Csak a fenti példánál látom, hogy mintha lenne a két anyag között dilatációs profil, azaz olyan anyag, amely a két különböző anyagminőség közötti (táguláskor jelentkező) eltérő mozgásnak helyet hagy, kiegyenlíti azt.
A többi fotón azonban nem látok ilyesmit. Ha mondjuk a burkolótól ilyesmit kérsz, azt mondja majd, hogy felejtsd el. Jogos. Úgyis tönkremenne a szorosan letett, kétféle burkolatod. 

carreau-de-ciment-rouge-parquet-cuisine_w641h478.jpg

Mindenképpen szükséges valamilyen anyag a kettő közé – szép lehet például az elegáns fémprofil – ami biztosítja az anyagok egyébként normális, minimális mozgását, elmozdulását. 

sol-cuisine-carrelage-blanc-marron_w641h478.jpg

carrelage-et-parquet-salle-a-manger_w641h478.jpg

carrelage-sol-cuisine-lapeyre-3_w641h478.jpg

Végül a kedvencem, ez a szép, letisztult, derűs, elegáns étkező. Képzeljétek csak el, mennyivel unalmasabb lenne pusztán a megszokott a faborítással.

sol-bleu-motifs-graphiques_w641h478.jpg

Itt kevésbé problémás a dolog fizikája, hisz cementlapokról van szó. Hozzáteszem, bátran elegáns, hogy a régifajta, szoros fúgát alkalmazzák, de ez persze szubjektív, kinek melyik tetszik. Ellenben a vidám párosítás mindent visz!

carreaux-de-ciment-bleu_w641h478.jpg

Az alábbi fürdőszoba arra jó példa, hogy ha csak kevés pénz van egy kisebb felületre, érdemes úgyis belevágni. Minden más hagyományos és egyszerű, de a választott felület különleges burkolatot kap – legyen ez akár csak egy tükör szegélynyi, egy pult fölötti sáv, vagy a kád melletti falak.A hatás mindenképpen különleges. Itt az emelt "dobogós" megoldás még inkább azzá teszi a teret. 

parquet-blanc-et-carreaux-de-ciment-sol-salle-de-bains_w641h478.jpg

A hagyományos parketta helyett a színes igazán feldobja a legegyszerűbb tere is. Mondjuk egy ilyen szép bejárati ajtóhoz dukál is!

parquet-bleu-et-bois-entree_w641h478.jpg

Variáció ugyanerre. Állati vidám, nem?

salle-a-manger-parquet-bleu-et-blanc_w641h478.jpg

Egy érdektelenebb padlót pedig hogyan lehet a legjobban izgalmassá tenni? Festéssel. Ráadásul akár magad is megcsinálhatod, sablonnal vagy maszkolással, mintától függően.

parquet-pastel-chambre_w641h478.png

A pasztellek mindig nyerők.

parquet-pastel-salon_w641h478.jpg

Ezek a megoldások pedig amilyen egyszerűek, olyan nagyszerűek! Legalább is nekem nagyon bejönnek.

parquet-vert-menthe_w641h478.jpg

marches-escaliers-repeintes-en-gris_w641h478.jpg

Íme a másik kedvencem, kanapéstól, székestől, az utolsó fotón. És mennyivel könnyebb takarítani, mint a szőnyeget...

Babarczy Veronika
képek: Ellemaison
a stílus neve: mix&match
(termékek: Déco Plus Parquets en collaboration avec Farrow&Ball)

tapis-effet-carreaux-de-ciment-sur-parquet-blanc_w641h478.jpg