Aktuális hír: eltűnnek a könyvek az otthonokból. Tanárok szerint már egy olyan generáció került az iskolákba, akinél nincs otthon könyv. A gyerekek, és persze a szüleik néhány év alatt kicserélődtek. Többnyire nem olvasnak könyvet.

Úgyhogy idejétmúlt téma következik: a könyvespolc.

Nagyon vágynék egy ablakpárkánynál kialakított ücsörgős könyvespolcra, de egyelőre semmi értelme nem volna, hisz nincs ennyi időm olvasni. Viszont, régimódi szokás, de sok könyvünk van – közülük számosat használok munkához. És a tárolásukon sokáig gondolkoztam, mire megtaláltam a legjobb megoldást.

ablakban.jpg

A klasszikus könyvtárszoba nagyon kevés lakásba/házba fér be. De van az a könyvmennyiség, amikor az egész lakást meghatározza a könyv. Ilyenkor egyáltalán nem mindegy, sikerül-e kialakítani olyan praktikus rendjét a tárolásnak, ami tetszetős is. Úgy is el lehet rendezni a sok kötetes könyvtárt, hogy látványos eleme legyen a térnek, még, ha egész falfelületekről van is szó. 

Ez itt például elég impozáns lett:

sok4.jpg

sok3.jpg

sok2.jpg

Nyilván könnyebb boldogulni, és mindenféle szellemes megoldást találni az elrendezésükre, ha kevés a könyv – nézzük csökkenő mennyiségekkel!

oszlop.jpg

letra2_1.jpg

csoves.jpg

letra.jpg

Vannak különleges, egyedi megoldások, amelyek nagyon egyedi színt adnak egy-egy térnek. Közülük egyet mutatok meg, amit nagyon szeretek. Ahogy az egész lakást is, ami hozzá tartozik. Íme egy extravagáns, bátor és minden ízében egyedi, ráadásul budapesti példa:

zon3.jpg

Aztán vannak még a gegek, amelyek vagy méltatlanok a könyvhöz, vagy kifejezetten idegesítőek.

csesze.jpg

idota.jpg

zuhano.jpg

Egészen biztos, hogy ha végre van egy kis időd olvasni, nem egy baromi kényelmetlen dobozban fogod tenni, mint például ez itt. 

kenyelmetlen.jpg

Ha pedig a könyvek szín szerint vannak elrendezve, az a legbiztosabb jele annak, hogy nem olvassák őket. Feltéve, hogy igaziak...

A legtöbb olvasni szeretőnek azt kérdést kell megoldani, miként tárolja szépen és praktikusan a könyveit – értsd: hozzáférsz anélkül, hogy hat másikat kéne mozgatni, tisztán tudod tartani, kellő helye van. A legfontosabb lépés ehhez az, hogy pontosan felméred, hány folyómétert kell majd tárolni és rászámolod azt a plusz néhányat, amit a beszerzéseid alapján az elkövetkező évekre még saccolsz.
A nem túl nagy mennyiség nyilván könnyebben elhelyezhető. Ettől még nem az a jellemző a hazai otthonokban, hogy hemzsegnének az igényes megoldások. Pedig néhány rusztikus deszka is gyönyörű tud lenni. Íme:

hagyomanyos.jpg

Ha van lépcsőd, fantasztikus megoldásokat lehet vele kialakítani tárolás vonalon. Ennek a polcnak nagyon jót tesz, hogy külön megvilágítást kaptak az egyes rekeszek, érdekes hangulatot adva az egész helyiségnek.

lepcsos.jpg

A nagyobb mennyiség tárolását nagyon ki kell találni. Az alábbi megoldások azt mutatják, hogy kisebb alapterületen is nagyon igényesen és változatosan lehet ezt megoldani. Nagyon hatásos, ha a polc belső felülete más színt kap.

szep2.jpg

Vagy a könyvek sorát tárgyakkal megtörjük.

ablakban2.jpg

Különleges megoldás, amikor a teljes falat építik be. Az alábbi klasszikus hangulatú megoldás cseppet sem nyomasztó.

beepitett.jpg

Egyszerű és nagyszerű! Semmi faxni, mégis letisztult és harmonikus. A szellősen elhelyezett, könnyed hatású, vékony képkeretek jól ellensúlyozzák a könyvek sűrű rendjét. 

konyv kep.jpg

Egytől-egyig olvasásra hívogató terek, nem?
Ha kicsi a hely, arra is van ügyes megoldás. Az előző lakásunkban nagyon sokat törtem a fejem valami hasonlón, és most örömmel konstatáltam, hogy valaki már előttem jár. Kis lakásba szuper íróasztal+polc+rend kombóra:

kis hely.jpg

De a személyes kedvencem: az üveges könyvszekrény. Elég 1-2 évente kitakarítani, és amellett, hogy nem porosodnak benne a könyvek, látványos, szép eleme a lakásnak. Lehet öreg, fiatal, modern vagy klasszikus, minden változatában szép és hasznos. Szerintem.

szep.jpg

A bejegyzést éppen az ihlette, hogy szorgalmasan rendezem a már jól bevált 2 méteres könyves szekrényeinket. Korábban: így néztek ki. Hamarosan megmutatom, hogy festenek most.  

Babarczy Veronika

fotók: pinterest.com