Korábban már bemutattunk egy izgalmas lakást azokból a kiadásra szakosodott, változatosan megtervezett lakásokból, amelyek a szállodai szobák általános unalmával szemben az otthonok kényelmét és igényességét kínálják a hosszabb-rövidebb időre Budapestre látogatóknak, ráadásul autentikus városi helyszíneken.
Ezúttal Oláh Gergely Máté tudósít egy újabb különlegességről. Tulajdonosa 10 évig dolgozott Hollandiában, építőmérnökként. Hazatérve úgy látta, érdemes befektetésként lakást vásárolnia. Három éve a budapesti VI. kerületi diplomatanegyedben keresgélt, és óriási szerencsével talált eladó lakást, ami ezen a környéken elég nagy ritkaság.

IMG_1853_nad.jpg


Az ingatlan borzalmas állapotban volt, a '70-es évek végén festették ki utoljára. Mindent fel kellett újítani, viszont szerencsére a nyílászárók eredetiek. Még nagyobb szerencse, hogy Tamás, a tulaj cége* régi nyílászárók felújításával foglalkozik, így ezeket a speciális funkciójú ablakkereteket nagy odafigyeléssel és igényességgel tudta helyreállítani. (Képünkön a redőnyzsinórt rejtő elegáns megoldást látni.) Száz évesek a keretek, és még legalább ugyanennyit kibírnak.

 

IMG_1899_nad.jpg IMG_1934_nad.jpg
Az ajtókkal több gond volt, csak az ajtótáblák maradtak meg, az ajtótokokat újra kellett gyártani, amit az egyetlen megmaradt, saroknyi tokdarab alapján kellett rekonstruálni. Ha jobban megnézzük, Tamásnak nagy szerencséje volt, hogy megtalálta őt ez a lakás, és hagyott pár nyomot, ami alapján vissza lehetett alakítani az eredeti állapotot.


Ezek a régi villalakások szerkezetileg kitűnő állapotban vannak, viszont a szükséges karbantartási munkákat a legtöbb esetben nem végezték el – pedig elég lenne, ha az ablakkereteket évente átkennék lenolajjal, hogy ne tegye tönkre a nedvesség. A lakás házközponti fűtéses, de ezekkel a nyílászárókkal mindössze 25.000 Ft fűtésszámlát kell kifizetni 132 nm után.

IMG_1875_nad.jpg
A lakás válaszfalai mind újak, muszáj volt átalakítani az eredeti elrendezést. A belső főfal mentén egy szűk folyosóról nyíltak a szobák, ezeket a falakat kiverték, így kapták meg a tágas nappalit, és bőven maradt hely a lakás két ellentétes pontján kialakított hálószobáknak is. A szerkezeti átalakítás 3 hónapig tartott, és ugyanennyi időre volt szükség a finomhangolást jelentő lakberendezéshez is.

IMG_1864_nad.jpg
Két belsőépítész dogozott a lakáson: Flesch Andrea és Csáki Tünde. Mindketten lakberendezők, akik mozifilmek mellett reklámfilmekben is dolgoznak, emellett foglalkoznak belsőépítészettel. Az építész Váradi Péter volt – nem elhanyagolható tényező, hogy ő Flesch Andrea barátja. Tamás ugyanis azt vallja: egy lakásban egyaránt benne kell lennie a férfi és a női energiáknak – így jöhetett létre egy igazi, szenvedélyes enteriőr, ahol Péter meghatározta a fő vonalakat, Andrea pedig lakhatóvá tette a lakásbelsőt.

Fürdő: a burkolóanyag egy antik cementlapokkal foglalkozó pécsi sráctól jött, a falat pedig vízzáró festékkel kezelték, így nem kellett csempét használni – ami szűkebb érzetet adhat, ha rosszul alkalmazzák. A kád is ritka darab: egy századelős, úgynevezett „szoknyás” lemezkád, ami új zománcréteget kapott.

IMG_1856_nad.jpg
A lakásban, amelyet a tulajdonos kiadásra tervezett, akár hatan is megszállhatnak – két pár és a hozzájuk tartozó 1-1 gyerek még kényelmesen megfér egymás mellett anélkül, hogy zavarnák egymást. Már csak azért is, mert mindkét hálóhelyiséghez fürdő és mellékhelyiség is tartozik.  

Sok apró tárgyat, amelyek igazán egyedivé és otthonossá teszik az egyes helyiségeket, az Ebay-ről és a Vateráról, régiségkereskedőktől szereztek be, mégis elég volt 3 hónap ahhoz, hogy egy ekkora lakáshoz összejöjjenek azok az apróságok, amik kerekké teszik az összképet. Ezeket csupán készre kellett festeni, és ügyelve arra, hogy olyan eklektikus bútorzat alakuljon ki, ahol nem érezzük hivalkodónak, kiugrónak az egyes darabokat, hanem a különböző korok és stílusok jól megférnek egymás mellett.

IMG_1926_nad.jpg IMG_1937_nad.jpg IMG_1912_nad.jpg

Ahogy Tamás mondja, nem akarták, hogy egy stílus határozza meg a lakás hangulatát. Art deco lakást nem is szabad, sőt lehetetlen kialakítani: ha komolyan vennénk, részletekig bele kéne merülni. Ha egy art deco lakásba bekerül egy modern, vagy akár egy klasszikus darab, és nincs egyensúlyban a többi elemmel, akkor az nagyon erősen kitűnik. Manapság egy folyamatot érdemes megmutatni, azt is ügyesen kell kezelni, hogy a modern elemek egyensúlyban legyenek a klasszikus darabokkal. Az elégedett tulajdonos szerint sikerült is megalkotniuk a város legszebb lakásbelsőjét.

Konyha: kihasználták az eredetileg gardróbnak kialakított mélyedést, így a főzőlapot, a polcokat, a hűtőt és a pultot be lehetett illeszteni ide. A kiugró szigetszerű asztal modern fiókrendszert rejt – ebből is látszik, hogy a konyhát inkább modernre, mint klasszikusra tervezték, hiszen fontos, hogy kényelmesen lehessen mozogni benne, és ki tudja elégíteni a vendégek igényeit. Ezt segíti a hatalmas 5 rózsás főzőlap, külön wok-állvánnyal és a nagyméretű sütő is.

IMG_1860_nad.jpg
Apróságok: orosz naptár a konyhában, a kis kecske a polcon, az autó, mind az Andrea által Tamásnak választott kis tárgy: olyasmik ezek, amikkel régen Tamás is játszott volna.

IMG_1910_nad.jpg

IMG_1916_nad.jpg

IMG_1904_nad.jpg

IMG_1885_nad.jpg

Nappali: a kihúzható franciaágy viszonylag alacsony, ezért passzol a térbe, nem takarja ki a fő hangulati elemeket. A szerkényben eldugták a TV-t és az egyéb technikai eszközöket, ami csak akkor tudatosul bennünk, ha a rejtett szekrényt kinyitjuk: addig ugyanis nem hiányzik a látványuk, annyira egyben van a belső tér. Meghatározó a működőképes kandalló, mellette a tüzelőt nagy utazóbőrönd rejti is – szépen megférnek egymás mellett a különböző hangulatok, ha a funkció összeköti őket.

IMG_1872_nad.jpg
IMG_1908_nad.jpg
IMG_1878_nad.jpg
Fő hálószoba
: a nappaliból nyíló helyiség falából két rejtett ajtó is nyílik: az egyik a zuhanyzót és mellékhelyiséget rejti, a másik egy szép mély gardróbot.
Különösen érdekes darab az a kis párnás padocska, aminek az alja a franciaágyhoz tartozó régi szekrény alapjából készült – nem véletlen tehát, hogy habár más színűre festették őket, mégsem zavarodunk meg a látványtól.

IMG_1892_nad.jpg
IMG_1894_nad.jpg
Második hálószoba: kisebb alapterületen rendezték be, de pazar egyszerűségével hívogató a megpihenni vágyónak. A letisztultsága mellett praktikus is, és a kialakított tárolóhelyek nem zavarják meg a tér egyenes vonalvezetését.

IMG_1851_nad.jpg
Az eklektikáról egy gyönyörű, aranyozott fájú bársonyfotel és az előző tulajdonos gyűjteményéből származó eredeti, kínai szobrocskák is gondoskodnak. A porcelánszobrok nem a semmiben állnak, szép, festett kínai hátteret kaptak. Érdekes belegondolni, hogy az ágyban pihenő vendég kiláthat a Városligeti fasorra, a falak viszont Kína rejtett ligeteire emlékeztetik.

IMG_1889_nad.jpg
A vendégek nagy része Nyugat-Európából és az USA-ból érkezik, de sokszor forgatnak filmet is a lakásban.

IMG_1862_nad.jpg
Fotó: Oláh Gergely Máté


* Szívesen adunk tanácsot lakásfelújítással, belsőépítészettel, lakberendezéssel kapcsolatban: nemartdecor@gmail.com