Érdekes és igényes lakásokat Budapesten is találni bőven. Egyik gyűjtőhelyük a Hip Homes, amely lakáskiadásra szakosodott külföldieknek. A változatosan megtervezett lakások a város különböző pontjain várják a hosszabb-rövidebb időre Budapestre látogatókat, ennek megfelelően ügyesen átgondolva alakították ki őket vendégfogadásra alkalmasnak. Érdekességük, hogy a szállodai szobák általános unalmával szemben az otthonok kényelmét és igényességét kínálják, ráadásul autentikus városi helyszíneken. Ha valakit tényleg érdekel a magyar főváros, egy ilyen szálláshelyen sokkal gazdagabb élményeket tapasztalhat meg, mint egy szállodában.


Számunkra a különös érdekességük még az, hogy a tulajdonosaik ugyanolyan „alapanyagból” dolgoztak, mint az átlag budapesti lakásfelújító, mégis példaértékűt hoztak ki belőle. Nem átlagos, nem személytelen tucat-otthonokat a magazinok mintájára. Ezért örülünk, hogy közülük néhányat részletesebben is bemutathatunk, mintegy példaként, hogy így is lehet.

– Mindig az volt az elképzelésem, hogy az individualista turizmus felé kell menni. A gulyás, matyó, tarhonya ideje lejárt – mondja Kati, a Black&White apartman tulajdonosa. Általában az embereknek már mások az igényei. Amikor a fővárosban elkezdték a fürdőket felújítani, azt gondoltam, ugyanazt az igényes publikumot akarják megszólítani, ide vonzani, akikre én is számítok.

FF_04.jpgVelem egy időben rengetegen vettek lakásokat, és sokan próbálták kiadni is, de sokan végül nem tudták fenntartani az ingatlanokat.

Meg aztán az utóbbi időben rossz irányba vitték az embereket az elmúlt évek változásai. Nagyon régóta Ausztriában élek, úgyhogy picit kívülről is nézem Budapestet. Sajnos azt látom, az emberek figyelmetlenek, udvariatlanok, mindenkinek csak önmaga fontos. A városkép is egyre rosszabb, ami ellen tenni kellene, hisz ez volna mindnyájunk közös érdeke. Az itt élőknek még sokkal inkább, mint az idelátogató turistának.



A tulajdonost a felújítás történetéről is faggattuk kicsit. A Bauhaus ház a 40-es években épült, a benne található lakást idős tulajdonosa több évtizede nem újította föl, de az ingatlan rendkívüli adottságokkal rendelkezett. Így vált lehetővé, hogy a teljes renoválás után akár két házaspár számára is alkalmas szállássá lehetett kialakítani. 


– Egyetlen hátránya, hogy a fürdőszoba nem igazán tágas – folytatja Kati –, de a felújítással sikerült azt is hangulatossá kialakítani. Egyedül a konyhánál volt komoly beavatkozás az eredeti elrendezésbe: a korábbi kicsi konyha és kicsi szoba együttese helyett a falak kinyitásával egy jó antrét kapott a lakás, amely a nyugati napot is beengedi.


Így a belépőt a megszokott szűk bérházi előszoba, zegzugos folyosó helyett egy tágas helyiség fogadja, amely alkalmas jó kis közös vacsorákra, társasági életre, ha többen is együtt laknak éppen a lakásban. Ráadásul ettől a nyitástól a helyiségek nagy része hosszan fürödhet a finom árnyalatú délutáni napfényben. (A bejárat a kép bal sarkában van.)


A két külön bejáratú szobát egy ebédlő, társalgó köti össze. A berendezés egyszerű, letisztult és bár sokféle korszak együtt van jelen, ez cseppet sem zavaró. Sőt.
A berendezés egyes elemeit éppen ez a letisztultság teszi összetartozóvá. A ház Bauhaus öröksége meghatározta a lakás hangulatát is: a konstruktivista, a modern és art deco-s hangulatokat sem nélkülöző enteriőrt. Az egyszerűsége ellenére azonban minden kis sarkot, minden tárgyegyüttes végiggondoltak, ettől olyan élvezetes és megunhatatlan.



– Miután elkészültünk mindennel, ki is próbáltuk, „leteszteltük” az elkészült lakást. A fiam családja néhány napig itt lakott, és korrigáltuk azokat az apró kényelmetlenségeket, amelyek csak így, lakva derülnek ki. Ezt más esetben is megtettem, hogy minden szobát „végigaludtam”. (Katinak nem idegen a vendégfogadás, más formában is foglalkozott már ezzel a területtel). 


– Három éve kezdtük, és eleinte nagyon szépen elindultunk, de mostanában mintha egyre kevesebb külföldi járna ide – teszi hozzá – úgyhogy mostanára akár arra is nyitott vagyok, hogy állandóra kiadjam. Ugyan a stílusát illetően ez a lakás egy mischung, de éppen ez az izgalmas benne.


Egy lakásfelújítás nyilván erősen pénztárca függő, de igen lelkesítő újabb és újabb megerősítő példával találkozni, hogy egyáltalán nem ez a fontos. Nem ez a kérdés lényege.

Egy teret minden esetben az tesz otthonná, hogy a megalkotója szellemiséget, kreativitást visz bele. Így óhatatlanul karaktert is kap, máris személyessé vált, nem sablonos, nem tucat többé.
A fenti példa láttán még akkor is működik ez, ha kiadó lakásról van szó. Azt is otthonná lehet varázsolni.
és szerencsére megvan az az igényes réteg a vevői oldalon is, aki se szállodába, se "olcsó" és felejthető szállásra nem vágyik.

Még sok hasonló szépet igyekszünk felkutatni és bemutatni!

Fotó: OGM