Az enteriőr dizájn olyan területeire nézünk el mostanában, ami már nem szorosan véve az otthon berendezéséről szól, hanem funkcionális terekről, amelyeket a lakáshoz hasonlóan, szintúgy rendeltetésüknek megfelelően, de szerethetően igyekeznek berendezni. 
A közös szál, amire mindezeket felfűzzük az igényesség, a kreativitás, a kézműves munka, az okos tervezés. Erre találtunk egy újabb és újfent izgalmas példát: a panyizsuzsi padlásműhelyt.

Azt hiszem a nevet, a márkát nem nagyon kell bemutatni. Nagyon sokan ismerik és szeretik Panyi Zsuzsi üvegékszereit. Egy ici-pici műhelyből kerültek ki, amelyet 4 év után immár kinőtt az azóta kézműves kisvállalkozássá fejlődött manufaktúra.
Egy pályázat segítségével tudták valóra váltani ezt a régóta érlelődő elhatározást: kialakítottak egy új munkahelyet.

Ezt pedig a lehető legkörültekintőbben, igazán kreatív módon oldották meg, de volt még egy szempont: környezettudatosan is. Ami, valljuk be, még nem tartozik a legelterjedtebb hazai trendek közé. Lévén szó padlásról, gondosan odafigyeltek a szigetelés kialakítására, hogy a helyiség hőháztartása ideális és takarékosan fenntartható legyen. Az ablakok elhelyezése és tájolása is fontos, hisz a természetes fény nagyon fontos az itt folyó munkához.
 
A praktikus szempontokon túl a dizájn az, amitől az ember, főleg ha az illető nő, elalél. De hozzáteszem, nem kell nőnek lenni ahhoz, hogy az ember csak beleszagoljon ennek a kis műhelynek a levegőjébe és megérezze: fantasztikus lesz itt dolgozni. Nap mint nap egy olyan munkahelyre bejárni, ahol minden a kényelmet és az ott dolgozó igényét szolgálja, de olyan tetszetős módon, hogy az nem lehet nem inspiráló.
Egyszóval irigylésre méltó teret sikerült kialakítania a csapatnak.

  

Van még valami, ami már nem az enteriőr dizájn területe, mégis meghatározó a padlásműhely történetében. Egy olyan céltudatos és határozott nő álma valósult meg, akit főképpen az inspirált, hogy olyan munkát találjon, amely lehetővé teszi az anyukaságot. Végzett építészként ezt kevésbé tudta volna egyeztetni a szakmájával. Hogy a kezdetben hobbiként művelt üvegékszer készítés mostanára a szakmája és a megélhetése is lett, főképp annak köszönhető, hogy emellett van ideje a gyerekeire, a családjára.


Meggyőződésem, hogy ez a jövő: olyan női munkahelyek teremtése, amelyek lehetővé teszik a gyereknevelést, a családi életet. Panyi Zsuzsi a maga példáján ráérzett a jövő egyik izgalmas irányára. Ahogyan az életformáját, az új műhelyét kialakította, nem csak egy remek női példa, hanem egy remek munkaadó példáját is elénk állítja.
Tessék bátran utánozni!


Fotó: Oláh Gergely Máté