Sosem gondoltam volna, hogy valaki a modern konyhák korában visszatekintene a múltra és éppen egy monstrum az, amit nélkülözhetetlennek érez, hogy platnikon akarjon főzni, hogy akár tíz percet is vár, amíg a teavíz felforr. Az AGA egy tűzhely, a szó legszorosabb értelmében. Egy életforma. Egy szimbólum. Egy bizonyos életformának szimbóluma...


A zseniális tehetségű – kezdetben autodidaktaként indult –, svéd Nils Gustaf Dalén, Nobel-díjas mérnök alkotta meg az AGA tűzhelyt, 1929-ben. Miután munkahelyi balesetben elveszítette a látását, feleségének szeretett volna létrehozni egy modernebb, egyszerűbb és jobb tűzhelyet, otthoni használatra. A családja segítette az új találmánya tervezésében, megépítésében és kipróbálásában, amit saját szemével sohasem láthatott. 

Hamarosan megindult a sorozatgyártás, ami az évtized végére Nagy Britanniába került – mind a mai napig itt készül az AGA. A technika azóta is változatlan: olvasztott vasat formákba öntenek, majd többszörös zománcréteggel bevonják őket, mielőtt összeszerelik belőlük a kész főzőalkalmatosságot. A folyamat legalább három napot vesz igénybe.


Amíg Magyarország saját belső forradalmával küszködött 1956-ban, addig az angolok az AGA-t színesebbé tették, az addigi krémszín mellett a vásárlók választhattak kék, zöld és szürke színből is, és (halk sikoly) a fedőlapokat már króm bevonattal is kérhették!

Az AGA minimum egy, de általában három sütős sparherd (vagy sparhelt). Olajjal fűthető. Akár másfél tonnás is lehet, és nem csak főzésre, fűtésre, de akár ruhák szárítására is alkalmas. Tetején két főzőlap található, amely folyamatosan meleget bocsát ki. Az egyik melegebb mint a másik, tehát főzés közben a speciális lábasokat cserélgetni kell. Amikor a főzőlapra nincs szükség, egyszerűen ráhajtjuk a tetejét. Ha pirítóst kívánunk, csak betesszük a fedél alá a főzőlapra a kenyeret (hasonló íze lesz, mintha nyárson pirítanánk). Ha pedig nem akarunk vasalással pepecselni, akkor a szépen összehajtogatott ágyneműhuzatot csak betesszük éjszakára az alacsony hőmérsékletű lapra, és reggelre kész is!

A főzőlapok tisztítása drótkefével történik. Nincs szükség flancos kémiai vegyületekre – csak hagyni kell, hogy a kifutott étel leforrja magát a lapon és egyszerűen eltávolítható a nyoma.

AGA-val sütni más. A nagyobb daraboknak három fiókos sütője van. Ezek is különböző hőmérsékletűek, vagyis a felső fakk a legmelegebb, az alsók ’hűvösebbek’, tehát a tepsire figyelni kell és ide-oda kell átrakosgatni. Fáradozásainkért kárpótol az elkészült étel íze!
Az AGA sütő lényege, hogy a hőmérséklet nem egy pontról oszlik szét a sütőtérben (gondoljunk itt a gázos sütőkre, vagy akár a légkeveréses elektromos sütőkre), hanem az olaj/áram által felhevített vas szerkezetből sugárzik a forróság. Az eredmény tökéletesen omlós húsok, ízüket, állagukat megtartó zöldségek és átsült piskóták... Az újabb változatokat már lekapcsolható kerámia főzőlappal is készítik, így nyáron nem kell az egész tűzhelyet melegen tartani.

Az AGA sajtóosztálya elárulta nekem, hogy Sir Paul McCartney, Jamie Oliver, Kate Winslet, Christiano Ronaldo, Sharon Stone, George Michael és majdnem a teljes Pink Floyd is büszke Aga tulajdonos. Az Aga leghíresebb filmje pedig a Nicole Kidman és Sandra Bullock féle Átkozott Boszorkák.


AGA-t birtokolni nem olyan egyszerű. Azt már írtam fentebb, hogy a nagyobb darabok akár másfél tonnát is nyomhatnak, vagyis panelkonyha tulajdonosok kilőve, de aki komolyan gondolkozik egy Aga vásárlásán, annak mindenféle statikai felmérésnek kell a házát alávetnie. Ja igen, egy AGA ára másfél és ötmillió forint között mozog.

Kiss-Takács Kati


A fotókat az AGA sajtóosztálya bocsátotta rendelkezésünkre.