6.jpg

Tiptree lekvár Angliában olyan fogalom, mint nálunk a csabai kolbász, vagy a szegedi paprika. A híres narancslekvár Tiptree-ben, egy kis, Essex megyei, kelet-angliai faluban készül immár 132 éve.

Az üzem alapítója, Sir Arthur Charles Wilkin régi földműves család gyermekeként hozta létre 1885-ben a Britannia Fruit Preserving Company-t. Felmenői az 1700-as évektől gazdálkodtak Tiptree-ben és környékén. Mivel Britannia néven sok társaságot jegyeztek be abban az időben, 1905-ben megváltoztatták az üzem nevét a máig használt Wilkin and Sons Ltd-re.

Nagy-Britannia legtöbb öt csillagos szállodájában, az óceánjáró hajók többségének fedélzetén és több légitársaság, köztük a Virgin Atlantic első osztályán is Tiptree jam-et szolgálnak fel, sőt, még a királynő is a Wilkin & Sons által gyártott lekvárt eszi reggelire. 

Hogy mi a titka ennek a narancslekvárnak? Elsősorban az alapanyag.

Ha ilyen lekvárt szeretnénk készíteni, ahhoz Sevilláig kell utaznunk. A Guadalquivir-folyó völgyében lévő hatalmas narancsligetek sok napsütést és kevés esőt kapnak. Itt terem az a keserű, fanyar, egyesek szerint förtelmes ízű narancs, amitől annyira jellegzetes ez a híres angol specialitás. A sevillai narancsot nem eszik a spanyolok, így az egész termést az angoloknak adják el. Decemberben kezdődik a két hónapos szüret, és a termés az utolsó darabig Angliába kerül.  

Mivel a narancs szezonja ilyenkor, tél elején van, szinte kínálja magát a lehetőség, hogy karácsonyra meglepjük szeretteinket ezzel a különleges, az angolok reggelijéből szinte elmaradhatatlan finomsággal, a narancslekvárral.

2.jpg

Sokszor belevágtam, és minden új alkalom új tapasztalattal gazdagított. Nálam a következő receptúra vált be.

Készítsünk elő nagyjából 3,5 kiló narancsot, 3 darab citromot, 2 vanília rudat, 1,5 kiló kristálycukrot. Mivel a héját is felhasználjuk, érdemes bio gyümölcsöt venni. Ha nem sikerül biot vennünk, akkor áztassuk be egy éjszakára az összes gyümölcsöt langyos vízbe. Másnap nedvesítsünk meg egy tiszta, lehetőleg originál dörzsszivacsot, szórjunk rá szódabikarbónát, és alaposan súroljuk át vele a narancsok és citromok héját. Bő vízzel öblítsük le. Zöldséghámozóval vékonyan vágjuk le a külső, illóolajban gazdag héjat, és aprítsuk gyufaszál vékony darabkákra.  A következő lépés a gyümölcshús előkészítése. Mindkét gyümölcsöt a lehető legjobban tisztítsuk meg a fehér, puha héjtól, vágjuk fel kis kockákra. Most kezdhetünk a lekvár főzéshez.

3.jpg

Fél liter vízhez adjunk fél kiló cukrot, és a szálkásra aprított héjkeveréket forraljuk kb. 20-30 percig ebben a szirupban. Utána adjuk hozzá a gyümölcsök húsát, a hosszában félbe vágott vanília rudakat, a maradék cukrot, és csendesen főzzük 1,5-2 órán át. Nagyon finom, kicsit fanyar aromát ad a lekvárnak, ha kilónként 1 dl Camparit adunk hozzá. A fenti mennyiségből összesen 6 darab 370 ml-es üveg lekvár lesz.

Miután elkészült, rakjuk kis dzsemes üvegekbe, 5 percig állítsuk fejre, és ha kihűlt, mehet a kamrába, illetve a karácsonyi csomagolni valók közé.

Érdemes kipróbálni!

Oláh Kati