egyszeru15_1.jpg

A kutatások régóta megerősítették azt a tényt, amit magunktól is sejtünk: a zöld növény jó hatással van ránk. Már, ha csak a fotóját látjuk is jótékony a jelenléte, hát még ha élőben is nevelgetjük, ápolgatjuk.
Két tényező igencsak befolyásolhatja növénytartási kedvünket: a 1. a rendelkezésünkre álló tér mérete 2. és a fényviszonyaink. De szerencsére mindkettőre vannak áthidaló megoldások. Már csak egy 3. tényezőt, a személyes elszánást kell latba vetni.
De, ugyan ki ne akarná egyszerű eszközökkel feldobni a lakóterét? Hamarosan nézünk ötleteket az egyszerűtől az igen bonyolultig.

Azonban egy fontos alapelv mindenek előtt, amely a kezdő és gyakorló kertésznek is segítség lehet: alkoss rendszert! 

Sokkal egyszerűbb lesz szép kompozíciót létrehoznod:

  • a kaspók színével
  • az elrendezésükkel
  • a növények típusával

 

Ha csak talpalatnyi...

Ha most állsz életed nagy döntése előtt, hogy kiválaszd az első szobanövényt, vagy szeretnél valami kicsi zöld sarkot kialakítani az új albérletedbe, először keveset vállalj. Viszont a növények annyira fontosak számunkra, hogy még a NASA is vizsgálta, melyek a legtöbb oxigént termelők közülük. Mert túl azon, hogy szépek, hasznos is együtt élnünk velük.

1. Fényviszonyok

Vizsgáld meg, hogy milyenek a helyiség adottságai, és eszerint válassz növényt. Segítség lehet egy lista a kevésbé fényigényes növényekről. De az ablakpárkányon, az ablakközben még a legsötétebb lakásban is akadhat egy kicsi hely, ahol megkezdheted a kertészkedést. Az anyósnyelvvel például nem lehet tévedni...

2. DIY

Ha nem állnak messze tőled a csináld magad megoldások, nagyon szép felfüggesztési megoldásokat lehet (ki)találni. Kész rácsot, állványokat is találsz hozzá, de egy régi létra is megteszi. 

Ha bonyolultabb szerelésre is vállalkozol, akkor a határ a csillagos ég, egy fél nap alatt saját konyhakerted lehet. 

A kevés eleganciája

Ha a fények rendben vannak, és a tér mérete is megengedi, mégsem szeretnél túl sokat bajlódni növényekkel, akkor válassz ki gondosan egyet, de az dekoratív legyen. Igencsak célravezető megoldás ez is, ha egy mozdulattal akarod feldobni például a nappalit. De meglepő és szép megoldás beállítani egy nagy növényt az előszobába, konyhába, vagy a fürdőbe, ha van rá lehetőséged. 

 Buja kert a lakásban

Ha kicsit már belejöttél, akkor jöhetnek a merészebb irányok. Például kis kockázattal lehet próbálkozni a pozsgásokkal, amelyek gyakran közel azonos méretűek, és remekül lehet kaspókkal feldobni őket, de magukban is gyönyörűek a geometrikus formáikkal. 

Mi magunk készítettünk kaspókat betonból, ehhez itt találsz leírást.

img_9749.jpg

Más növényegyüttesekben is lehet gondolkodni, a polcnyi felülettől egészen a növényfalig. Utóbbi is elérhető már házi kivitelben is. De, ha szeretnéd profikra bízni a növényfal kialakítását, akkor a Mohány és Páfra például egészen kis méretűeket is vállal. 

A lényeg, hogy növény legyen. Növény kell. Ne hagyjátok ki!

Babarczy Veronika

2.jpg

Fotók: Elledecor, Pinterest