Murs-salon-pastel-bleu_w641h478.jpg
Legutóbb a lakás udvari frontján néztük meg, miként alakul át a felújítással. Ezúttal a nappali* és a dolgozószoba, valamint a fürdőszoba kerül sorra.

Kezdjük ismét az alaprajzzal:

alaprajz_.JPG

folulrol.JPG


Nappali

Az eredeti berendezés nagyon erős hangulatú. Tényleg visszalép az ember az időben, mert itt, mintha megállt volna. Írtam már arról, hogy ezt a hangulatot másként szeretnénk megtartani, apró tárgyakkal, színekkel, régi dolgokkal, de nagyon friss, levegős térben. Érdekes, hogy hiába nagyok a terek, velük együtt a berendezési tárgyak is arányosan nagyok, ezzel betöltik a teret. Valahogy sok és nehéz az egész.

IMG_0749.JPG
A berendezés nagyon vázlatos még, a színek is inkább csak a 3D egyszerű lehetőségeit mutatják, szóval tekintsétek skiccnek. Nagyon sok zöld növény, hosszú, egyszerű vászon függönyök, sok-sok párna dobja majd fel az egészet. Bekerülnek a hajóládáink, a kedves, izgalmas tárgyaink.
Szóval ne ilyen várótermi hangulatot képzeljetek, mint a terveken!

nappali.JPG

Talán az ablaktól jobbra lesz egy kecses olvasóágy (amit a zöld kerevet szimbolizál). De az is esélyes, hogy az előszoba felől belépve, a bal falhoz kerül. Így, ha több vendég van, oda is le tudnak ülni.

nappali1.JPG
Teret nyerünk például a cserépkályha elbontásával is. Úgy látszik ebből mindig kijut nekünk... A bontás okáról már írtam. De nagy álmunk, hogy a helyén egyszer majd egy kis kályha duruzsoljon. (Addig is, az ablak bal oldalából fűtőtest adja majd a meleget.)

IMG_0765.JPG

Ezzel a térrel sok tervünk van. Nagy társaság esetén összenyitható a mellette levő szobával. Alkalmas lesz sok ember leültetésére is, akár fehér asztal mellé. Cél az is, hogy levegős, kényelmes, nagy terünk legyen, ahol jó lenni. Végtére is ez a nappali alapvető funkciója.

nappali3.JPG


Dolgozószoba

Az eredeti hálószoba otthoni irodává avanzsál. A költözésünk egyik oka az volt, hogy időközben elkezdtünk többet dolgozni otthonról, és a hagyományos berendezéssel ezt nem tudtuk jól megoldani. Szükségesek ugyanis olyan felületek, amiket kifejezetten csak munkára használunk, és nem kell folyton elpakolni a félbehagyott melót, laptopot.

IMG_0743.JPG
Mindenkinek lesz tehát saját íróasztala (azaz nekem is, és nem az étkezőasztalon lesz az alkalmi irodám, ahogy a legutóbbi lakásban)! Ebbe a szobába kerülnek a méretes könyvszekrényeink. Szükség esetén pedig plusz vendégszoba is lehet, amikor is össze kell majd hangolni a fürdőhasználatot. De ennyi belefér.

Egyébként is azt gondolom a vendégszobáról, hogy az ám az igazi luxus, amikor fenntartasz egy helyiséget arra, hogy néha ott aludjon valaki. Ez egy padlásszobában rendben is van, de az átlagos életterekben megoldhatatlan. Nem beszélve arról, hogy nálunk egy évben átlagosan 15 éjszakára vannak vendégek.

dolgozo2.JPG
IMG_0744.JPG
dolgozo3.JPG


Fürdőszoba

Itt erős változás lesz. Bár adott a lehetőség, de egyelőre még mindig nem döntöttünk úgy, hogy a konyha rovására megnöveljük a teret. Viszont a berendezés teljesen máshogy lesz.

IMG_7503.JPG
Egy kabinablakot azonban szeretnénk a konyha felé, magasan fönt, hogy több fény legyen. Helyet kap itt majd egy WC és befér egy lábas kád. Szeretnénk megtartani az eredeti mosdót is, egyedül az szól ellene, hogy nagy szegény.

Régi (vagy új?) cementlapot tervezünk, csempét csak a kádhoz, egyébként olajfestéket. Az eredeti padlóburkolat megmentésén is gondolkozunk, de nem elég markáns. Ezt még meglátjuk. Nem lesztek csalódottak, ha netán megint fekete-fehér fürdőnk lesz, ugye?

furdo4.JPG
furdo1_.JPG

Itt tartunk. Lázasan agyalunk, tologatjuk a cuccokat a virtuális térben. Elképesztően izgalmas feladvány kitalálni egy lakást*.

                                                                                                                                         Babarczy Veronika


* Kommentekben felmerült a kérdés, miért nem lesz az egész lakás egyterű, vagy legalább a modern térszerevezésnek megfelelően átalakítva. Sokat hezitáltunk rajta, de még mindig hajlunk arra, hogy így marad, ahogyan most látjátok. Erre a kérdésre hamarosan visszatérünk!