Kiss-Takács Katit is elragadta a hév, és valószínűleg annyi újlakás-tulajdonoshoz hasonlóan ő is agyal éjszakánkét. Például azon, hogy mi kerüljön a falakra. Az adás-vétel alatti huzavonát azzal töltötte, hogy ötletek után nézett és lecsapott a leárazásokra. Ehhez azonban előre kell tervezni, ami nem is mindig könnyű.

Breki_blog.jpg

Kapóra jött nemrégiben a közelünkben található barkácsüzlet reklámja: minden dekorációs anyagot és kelléket 20%-al leáraztak. Eljött az én időm!

A színek izgalmas világa mindig is nagyon vonzott, eleinte azt hittem a legegyszerűbb dolog lesz a falfestékek kiválasztása. Rá kellett jönnöm, hogy ez korántsem így van. Márpedig nagy horderejű döntés, mégiscsak a fal lesz az első amit meglátunk ahogy hazaérünk (meg persze a padló, de ezt egyelőre most hagyjuk).

Aztán ott vannak még a lakás adottságai is. Alapvető dolog, hogy a sötét szín összenyomja, a világos szín tágítja a teret, de figyelembe kell venni a nap vonulását, a természetes fény mennyiségét is. Vagy, hogy hova szeretnénk tenni a bútorokat.

A barkácsüzletek teli vannak festékekkel. Átlagosan öt különböző márkát (és az azon belüli termékcsoportokat) találunk, és ekkora választékból képtelenség kiválasztani azt az egyet, amivel az egész lakást le lehetne festeni. Csak párat az izgalmasabb kategóriákból: velúr hatású festék, glitteres festék, metálszínű festék, mágneses festék és olyan, amire filccel lehet írni, és utána letörölni.
Legszívesebben minden falra mást használnék, de inkább próbálok higgadt maradni és nem elhamarkodott döntést hozni. Tomi diplomatikusan bejelentette, hogy számára az Excel tábla 7 alapszíne létezik. Fehér, sárga, piros, zöld, kék, barna és fekete (a lila a piros kategóriába sorolandó). Megegyeztünk, hogy ő a festékválasztásban nem vesz részt.

Így történt, hogy amíg férj az Angol Kupadöntőt nézte otthon többedmagával, addig én a villámakció utolsó két órájában egyedül álldogáltam a sorok között. Illetve, nem teljesen egyedül, mert több nő is válogatott (sokáig, mint én) - az összes beérkező férfi három percen belül levette ami kellett és el is hagyta az üzletet.

ecset5.jpg
Lakásunk ugyan még nem volt, amikor már vásároltam, de a Homebase pénztárosa szerint 1 hónap alatt bármit visszavihettem, ha meggondolom magam, úgyhogy vállaltam a kockázatot és a festékes dobozok már az albérletben ott díszelegtek.

A konyha, az abból nyíló beépített erkély (amit az ügynök elegánsan reggeliző szobának mond, mi meg még elegánsabban mosókonyhának), a fürdő és toalett friss fehér bevonatot kapnak. Ezekkel a jövőben komoly, kalapácsot és egyéb nehézfegyverzetet igénylő terveink vannak, tehát nem akarunk rajtuk sokat dolgozni most.

A hozzáértők szerint, ha egész lakást átölelő harmóniára törekszünk, akkor érdemes a falak színeit összekapcsolni. Azoknál a helyiségek, amelyekbe egyszerre be lehet látni (pl. a folyosóról nyíló hálószobák), a falak színei egészítsék ki egymást. Nem kell ugyanaz a szín, lehet például a sárga és zöld is, de érdemes egyformán halvány, vagy egyformán élénk színeket alkalmazni. A lényeg, hogy a többféle szín harmonikus legyen együtt.

Hosszas töprengés után a folyosóra nagyon halvány barnás árnyalatot, a nappaliba és az egyik hálószobába ugyanazt a krémszínt, a másik hálószobába enyhén rózsaszínest választottam, de a harmadik szoba annyira pici, hogy nem bírtam ellenállni és egy könnyed barnás/szürkés alapszín mellé beválasztottam egy türkizkék tégelyt is, ami csak az egyik falat díszíti majd. 
Ez a főfal, a feature wall. Ez a szoba domináns oldala, amit ki akarunk hangsúlyozni, különleges tapétával, vagy élénk festékkel. Jelen tervek szerint ez a szoba minimális bútorzatot kap majd, afféle nyugalomsziget lesz, ahova el lehet vonulni dolgozni, írni, vagy éppen csak zenét hallgatni. Engem a türkiz mélysége inspirál, ezért olyan számunkra becses dolgokat szeretnék arra a falra tenni - nyaralások szuvenírjei polcon, képek és fotók a falon -, amik méltón állnak majd a szemet vonzó és gyönyörködtető falon.  

Most már van mit festenünk, el is kezdjük a lehető leghamarabb!

ecset2.jpg

Kapcsolódó cikkeink:
Szín-akadémia 1.
Szín-akadémia 2.