Amíg a lakásvásárlás londoni bonyodalmai megoldódnak, Kiss-Takács Kati igyekszik inspiráló témákkal foglalkozni, hisz hamarosan beleugranak egy felújításba. Egészen Amerikáig megy ötletekért.

Meséltem már Cath Kidstonról, az angol vidéki nosztalgia üdvöskéjéről, de Cath még kiscipőben járt amikor Martha Stewart már túl volt az első reklám szereplésén, és rendszeresen vigyázott a Yankees baseball játékosok fiaira.


A lengyel felmenőkkel büszkélkedő Martha anyukájától és nagymamájától tanult főzni, varrni, kötni és horgolni, az apjától pedig kertészkedni - mindez később, a férjével közösen vásárolt ház felújításakor nagyon jól jött. Martha New Yorkban dolgozott a pénzügyi negyedben, de a lányuk születése után nem sokkal hátat fordított a Wall Street-nek és otthonából saját vendéglátós-üzletet indított be. 

A nemzetközi gasztronómiában jártasoknak ismerősen csenghet Julia Child neve (a francia ételeket az Államoknak bemutató amerikai szakácsnő, nemrégiben film is készült róla Meryl Streep főszereplésével). Sok más amerikai háziasszonyhoz hasonlóan Martha is rendszeresen használta Julia receptjeit, eleinte ezeken alapult a vállalkozás.


Hamarosan azonban elterjedt, hogy a Stewart-féle partikon az ételek egyediek, a tálalás pedig mindig különleges. Amikor  levezényelt egy újabb sikeres fogadást férje kiadói munkahelyén, az egyik elégedett vendég (aki másik kiadótól érkezett) később kapcsolatba lépett az üzletasszonnyal, hogy kiadhatná-e a receptjeit könyvben.


Martha Stewart neve ekkor egy sikeres márka is lett. A könyv, Entertaining (Szórakoztató vendéglátás) olyannyira népszerű volt hogy szinte évente követték újabbak. Martha immár nem csak a főzést mutatta be a háziasszonyoknak, hanem szezonális dekorációktól kezdve a kerteken át az esküvőkig mindenről szó esett – egyfajta házias, elérhető stílust kínált. Nem tömeg dizájnokat, hanem meleg otthonokat teremtett, ahol a dekorációt az ott élő családok stílusa határozta meg, és ahol az ételek frissen készülnek.


Könyvei világszerte megjelentek, mindenütt nyitottak voltak a Martha által kínált életérzésre.
Látszólag tehát minden tökéletes volt, de lassan 10 éve, hogy az amerikai otthonteremtő angyal csúnya botrányba keveredett, bennfentes kereskedelemmel vádolták (úgy kereskedik részvényekkel, hogy hozzáférése van nem publikus információkhoz). A körzeti bíró ugyan felmentette a vád alól, de az esküdtszék bűnösnek találta többek között hamis tanúzásért is, végül az akkor már 63 éves asszonyt 5 hónap szabadságvesztésre ítélték.

A cinikusok és borúlátók a márka összeomlását jósolták, de melléfogtak: a börtönből egy erős Martha lépett elő, egy televíziós szerződéssel a zsebében, és a cég egy éven belül újra izmos profitot termelt.

Honlapját böngészve a Stewart-birodalom középpontjában a mai napig az ügyes és egyszerű kétkezi alkotás áll. Könnyedén követhető utasításokkal, bárhol beszerezhető alapanyagokból látványos megoldások születhetnek, legyen szó húsvéti tojásokról vagy receptekről. Én pedig szorgosan jegyzetelem a tippjeit...


Kiss-Takács Kati