Idén sincs kimondottan zimankós telünk, de ott még nem tartunk, hogy a fűtést el lehetne hagyni. Kiss Renáta, a Csalán Egyesület munkatársa a takarékosság és az energiafelhasználás szempontjából segít átgondolnunk az évszakra jellemző számláinkat, és azt is megtudjuk, hogy mely élelmiszerek bírnak fűtő hatással, melyeket ajánlatos fogyasztanunk a hidegebb hónapokban.


Ha enyhébb is az idei tél, de azért hideg van, fűteni kell, a mi égövünkön csak így élhetjük túl a telet, miközben várjuk az új tavaszt. Nem mindegy persze,hogy mibe került ez a túlélés. Engem mindig megdöbbent az a tény, hogy háztartási méretben az éves energiafelhasználásunk nagy részét elfűtjük – az adatok 60-75% közöttiek. Az élethelyzetek persze mindenkinél mások, hiszen van aki távfűtéses lakásban él, mások cserépkályhára esküsznek, hódít a passzív ház meg a földhő. Nálunk otthon alapvetően gáz van. ...Egyelőre még van. A gáz drága és valószínűleg nem lesz olcsóbb, ésszerűen kell hát használnunk.

Milyen módszerekkel tudjuk kicsit takarékosabbra fogni az energiahordozókat?
Irodalmi adat, hogy az 1 fokkal csökkentett fűtési hőmérséklet 6 %-al csökkenti az energiafelhasználást, és ezzel a fűtésszámlánkat is. Ez a mérték azonban inkább 20 fok fölött igaz, 24 fokról 23-ra csökkentve, de 19-ről 18-ra már nem ekkora a "haszon" és ráadásul ekkor én már fázom is. A lényeg, hogy nem kell túlfűteni a lakást, házat – két fok le, egy(-két) pulcsi fel!
Nekünk programozható termosztátunk van, amivel elérjük, hogy mire hazaérünk, a fűtő befűt, úgyis este kell a melegebb, nappal pedig alaphőmérsékletet tart.

Régebbi házaknál a szigetelés, illetve annak hiánya okozhat horribilis fűtésköltséget. Az utólagos szigetelés, a nyílászáró csere (cikkünk a témában: itt), vagy a fűtéskorszerűsítés azonban nagy beruházás, előtte érdemes felmérni, felméretni egy szakemberrel, hogy mi is a helyes sorrend, azaz hol szökik igazán a meleg. Kérhetünk hőkamerázást is, ez az elmés szerkezet megmutatja házunk titkait.
Ha nekünk most családilag beruházásokra fordítható pénzünk lenne, a szigetelés javításán és a napenergia hasznosításán gondolkodnánk el.
 
Na, még egy-két melegítő ötlet!
Az ételünk és italunk is lehet a belső kályhánk, hiszen egyes fűszerek, gabonafélék és egyéb élelmiszerek kifejezetten fűtő hatásúak. A teák közül az édeskömény, kömény, ánizs, fahéj, szegfűszeg, gyömbér és kardamom gyógyteák a jók, nem véletlen, hogy ezek a fűszerek vannak a mézeskalácsban, vagy akár a forralt borban is.
A melegítő ételek ismerete is sokat javíthat téli közérzetünkön. A gabonafélék közül a hajdina, a köles és a zab melegítő hatásúak, a reggeli zabkása tehát kifejezetten jó indítása  a napnak. Bátrabban fűszerezhetünk – előkerül a fentiekben felsorolt fűszereken túl az fűszerpaprika, chili, cayanne-bors. Belülről melegítenek az olajos magvak is.
Ha figyelünk arra, hogy szervezetünk mit üzen nekünk, biztosan nem a hűtött italokra szavaz majd, hanem a tipikus téli ételekre - bab, lencse, káposzta, gabonafélék, sütőtök és finom, fűszeres, meleg italokra.


Ezek az ötletek talán segítenek, hogy nappalunk kellemes melegben teljen. Éjszaka meg tényleg nem kell sok fűtés, ha jó meleg a takarónk vagy van valaki akivel jó összebújni...

Kiss Renáta