Kiss-Takács Kati ezúttal – egy külföldi szemével nézve igencsak fura – angol sajátságról számol be szaniter témában. Nálunk az idősebb generáció egyes tagjai még mondják úgy: angol WC, és tudnak is a britek sok mindent a témában. Éppen ezért a hülyeségeikkel együtt is szeretjük őket. 

A Nagy-Britanniába látogatók egyik meglepetése. A reggeli készülődés kellemetlen hozzátartozója. Beszélgetések és okfejtések témája. Csapok angol módra.

Európában hozzászoktunk, hogy a mosdókagyló és a mosogató felett egy csap van, hideg, vagy hideg és meleg vízzel ellátva. A megfelelő hőmérsékletet magunknak állítjuk be, és ez teljesen normálisnak számít.
Az angolok azonban másképp kezdik a mosakodást/mosogatást. Bár mostanában minden boltban lehet kapni keverőcsapokat, nagyon sok helyen a mai napig külön folyik a hideg és a meleg víz. Egyes információk szerint azért,  mert eleinte a házakban csak hideg víz folyt a csapokból és később csak mellészerelték a melegvíz-csapot – a bal oldalra, merthogy a többség jobb kezes volt. Aztán, mint elég sok angol dolog, így maradt. Az emberek megszokták, megszerették és vannak, akik máshogy el sem tudják képzelni.A téma nem csak engem foglalkoztat. Számos magyar ismerős égette le a tenyerét, vendégek néznek rám elnyúlt arccal, hogy tudok megbirkózni a két csappal nap mint nap. Au-pair koromban a gyerekeknek mindig be kellett dugni a lefolyót, kikeverni a vizet és miután ők kezet mostak, leengedtem a vizet és kiöblítettem a mosdókagylót. Ennél gyorsabb (higiénikusabb?) megoldás, ha két tenyerünket összefogjuk szorosan, és először a hideg, majd a meleg vizes csap alá tesszük. A gyakorlat kudarcba fullad mozikban és bevásárlóközpontokban, ahol egyszerűen nincs hideg vizes csap. Ilyen helyeken kis matrica figyelmeztet: Vigyázat! Forró víz! – ami persze nem sok vigaszt nyújt, miközben a szappanhabot próbáljuk leégetni a kézfejünkről... (csoda hogy a gyerekek kezét nem, vagy csak alig mossák meg a szülők?)
Tapasztalataim szerint a brit háztartások nagy részében jelentős problémát okoz a víznyomás. Nemcsak a mosogatók (szerencsére nem olyan gyakori) és a mosdókagylók vannak ellátva két csappal, hanem a fürdőkádak is, bár ez még az egyszerűbb eset, kivéve ha valaki zuhanyozni szeretne. A fürdőszobák sok helyen elektromos zuhannyal vannak ellátva. Ez egy A4-es lap méretű műanyag masina a falon, ami gombnyomásra csinál meleg vizet. Ahol nincs power/electric shower, ott maradnak az olcsóbb, egyszerűbb, „csináld magad” megoldások. Például a csapokra húzható gumicső zuhanyfejjel ellátva... Kiváló és költségkímélő – emellett kellően ronda – megoldás!

Azért nem mindenki ennyire hagyománytisztelő. Az egykori angol miniszterelnök, Winston Churchill kellemes meglepetésben részesült, amikor Sztálint látogatta meg 1942-ben. A moszkvai villában ugyanis egy csapból folyt a hideg és meleg víz, „tehát a hőmérséklet teljes mértékben az egyéni kívánalmak szerint alakítható” – olvasható az angol államférfi emlékirataiban. Churchill rajongója lett a keverőcsapoknak, és állítólag a későbbi angliai otthonait is ennek megfelelően alakíttatta át.

Az újdonság nem nagyon terjedt el, a tervezők mind a mai napig igyekeznek, hogy a legmodernebb csaptelepeket is elérhetővé tegyék a klasszikus dupla megoldással.