iranytu.jpg
Az a benyomásom, hogy az emberiség nagy családja Szilveszter éjszakáján ketté válik: az egyik fele fogadalmakat tesz, a másik fele új év, új élet felkiáltással beleveti magát a jövőbe. Nem tartozom a fogadkozók nagy táborába, de az évek múlásával egyre nagyobb igényem lett arra, hogy kereteket adjak az idő múlásának. Mára úgy fogalmaznék, túl rövid ahhoz az élet, hogy csak úgy teljen az idő. Egyszerűen jobban érzem magam, ha meghatározom a fókuszpontokat. Persze ez folyamatos változás (fejlődés?) eredménye is. Megkérdőjeleztem a fejlődés szót azok kedvéért, akik még bizonytalanok abban, hogy a Carpe Diem helyett érdemes átgondolni időt, vágyakat, irányokat. Ez mindnyájunk személyes útja. 

Pár éve találkoztam először a Yearcompass évtervezővel. Bevallom, elsőre inkább az elutasítás, mint az érdeklődés volt bennem erősebb. Akkor még nem foglalkoztatott túlzottan a tervezés. Bár mindig is volt éves naptárom, amibe gondosan feljegyeztem a tennivalókat, magának az időnek a megtervezése, az évem vagy a napjaim, heteim gondos tervezése nem érdekelt különösebben. Azt gondoltam, hogy ezzel korlátozom a lehetőségeket és elmehetek sokkalta izgalmasabb dolgok mellett, mint, amiket beterveztem, anélkül, hogy észrevenném.
Mígnem aztán tavaly erős késztetést éreztem, hogy kitöltsek egy évértékelő füzetet. Végre! Igazán sajnálom, hogy annyi évig vártam ezzel... Igaz, hogy az elmúlt néhány évben egyre több inspirációt kaptam a tervezéshez (vagy egyre inkább nyitottabb lettem rá...) és egyre inkább megakadt a szemem az időmenedzsment témájú cikkeken. 

3.jpg

Így, hogy egy éve ilyenkor évet értékeltem, kifejezetten várom az újabb alkalmat. Nem, mintha nem emlékeznék 2017 eseményeire és fontos fordulópontjaira. Inkább azt lesz érdekes megnézni, milyen várakozással indultam neki az évnek, és mi minden valósult meg ezekből. Minél inkább pozitív ez a mérleg, annál inkább meggyőződhetek róla, hogy reálisak voltak a tervek és annál bátrabban indulok neki az újabbaknak.

Egyszerűen azt élem át, hogy az álmok lehozhatók a földre. 

„Közhely, de igaz, hogy a múlt lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy továbblépjünk. Amíg ezt nem tesszük meg, csak cipeljük tovább magunkban évről-évre a múltbeli eseményeket és az ehhez kapcsolódó – sokszor negatív – érzelmeket is. Ahhoz, hogy a következő évben ne ezek legyenek a mantráink, érdemes időt szánni magunkra, a tavalyi év lezárására.” – mondja Gégöl Júlia pszichológus az évrendezés előnyeiről. „Az élet nagy kérdéseivel a nyilvánvaló nehézség, hogy nagy energiát igényel megválaszolni azokat. Arra például, hogy »Mi lesz velem 5 év múlva?«, nehezen tudnék válaszolni, de ha ezt szétbontom területekre, kérdések mentén, és előre végiggondolom, akkor már van rá mit mondanom.” – tette még hozzá.

A Yearcompassra visszatérve, maga a kezdeményezés egy fantasztikus történet. Egy olyan történet, amelyre személyesen is büszkék lehetünk.
2013-ban 50 000-en töltötték le az első füzetet. Tavaly pedig már több, mint 200 000-en, a világ minden tájáról. A Budapesti központú, önkéntes alapú kezdeményezést Freisinger Ádám, a YearCompass egyik alapítója így mutatja be röviden: "A füzet csak az első lépés. A távlati cél az, hogy létrejöjjön egy nemzetközi közösség, ahol az emberek szeretnék fejleszteni saját magukat, segíteni egymást, és közben talán egy picit jobb hellyé tenni a világot.” Arra a kérdésre, hogy miért csinálják ezt az egészet, egyöntetű a válasz a csapat részéről: az emberekért. „Elképesztő történeteket küldenek vissza nekünk minden évben. Tavaly például kaptunk egy levelet egy brit iskolától, ahol minden évben, minden diák kap egy példányt a füzetünkből, amelyet együtt töltenek ki a téli szünet előtt. Vagy ott van John, aki szintén tavaly írt nekünk. Ő függőkkel foglalkozik az Egyesült Államokban, és csoportterápiákon használja a füzetet. Azt vette észre, hogy a gyakorlat segítik újrakeretezni a múltat és elérhető célokat kitűzni a jövőre. Ezek azok a visszajelzések, amelyek miatt sosem kérdés az, hogy csináljuk-e ezt az egészet vagy sem.”

Remélem, sikerült kedvet csinálnom az évtervezéshez! Ha igen, letöltés indul!

Boldog újévet kívánok nektek!

Babarczy Veronika

orak.JPG