Az az érzésem, hogy ismétlem magamat: déja vu-m van, mert néhány éve már végigcsináltam egyszer  mindezt, amit most függöny témában megpróbálok újra átgondolni. A korábbi cikkünk dilemmái mit sem változtak...

Tudom, hogy öltöztet, tudom, hogy hőszigetel, mégsem akaródzik feltenni. Egyszerűen szeretjük a szép, letisztult ablakainkat, és azt, hogy egy szép kertre látunk – zavartalanul. Az ablakok így is rendkívül hangsúlyosak, kell-e még erre ráerősíteni...?

Ezért nézegettem példákat, és most hangosan gondolkodva osztom meg őket veletek is. Viszont, ha már szóba jött ez a téma, akkor érdemes belemennünk a függönyözés igazán pazar világába!

Az az izgalmas a lakberendezésben, hogy rengeteg dolgot kell megoldani: kicsi a tér, nincs elég fény, vagy éppen túl nagyok az ablakok, mint nálunk is, és vakít a nyári nap. A munkánk szépsége az, hogy minden kérdésre megtaláljuk a lehető legjobb választ.

Praktikus árnyékolás

A legtöbb esetben sem az ablak különleges adottságai, formája, sem a pénztárca nem enged meg különösebb extremitásokat függöny terén, és tulajdonképpen nincs is rá szükség. 

Azt pedig már az egyéni igények határozzák meg, hogy a választott textil belesimul-e az adott miliőbe, vagy inkább hangsúlyozni akarjuk. Ezt a formával és a színével egyaránt megtehetjük. Akik biztosra akarnak menni, igényes kész termékeket is könnyen találnak.

Ha egy csipetnyi izgalmat szeretnénk, de még mindig nem kísérleteznénk, akkor is gyönyörű megoldás egy picivel kontrasztosabb színválasztás, vagy egy visszafogott minta.

Látványelem és dekoráció 

A függöny köztudottan nem csak praktikus eleme az élettérnek, hanem öltözteti is azt. Ennek szellemében a függönyök stílusának külön irodalma van, és igen gazdag tárháza a variációk számtalan lehetőségének.

Az textilek átlátszósága, áttetszősége, a fény játéka rajtuk, a színük, a függesztés módja mind-mind egyenként látványelem. Éppen ezért kell óvatosan bánni az adottságokkal, mert könnyen túlzásba lehet esni.

Természetes észrevétlenség

Gyönyörű, megunhatatlan és soha nem megy ki a divatból: a természetes vászon. Ráadásul pénztárcakímélő. Ugyan egyes lenvásznak drágák, de mégis beszerezhetők elérhető áron, vagy éppen helyettesíthető hasonló jellegű textillel. Nyaralókba, gyerekszobába, loftba, konyhába és sokféle különböző szituációban is jól mutat.
Ha épp nincs kéznél más konyharuhákból is összedobhatod, vagy félig márthatod festékbe a z izgalmasabb hatás kedvéért

Elérhető luxus: roló és római roló

A hazai gyakorlatban roló témában a legegyszerűbbek a legnépszerűbbek, azaz kijön a szerelő és felszerel egy műanyag vásznas változatot. Annyit dönthetünk el mi, hogy milyen színe legyen, és milyen mértékben fényáteresztő.

Mi úgy hidaltuk át a kérdést, hogy egy régi rolót felújítottunk, de mázlink volt, mert hibátlan volt. Régi rolót már beszerezni is komoly kihívás, nemhogy javíttatni. Nálunk is azonnal jöttek a kínai műanyaggal, "ezt már ki kell dobni, kezit csókolom!". Megjavítottuk, maradt.

Roló témában még mindig a textil roló az igazi, ha takarékoskodni kell is rá egy kicsit, és ezen belül igen szép megoldás a római roló. Ha hosszú távra terveztek, mindenképpen meggondolandó, hogy akkor már egy szép megoldás díszítse/árnyékolja a teret.

Kompozíció és drámai hatás

A függönyök igazán nagy szerepe az, amikor együttes hatásikat fejtik ki más lakástextilekkel – kárpitokkal, ágytakarókkal, díszpárnákkal, szőnyegekkel – együtt. Káprázatos, hogy mit tudnak!

Ha alaposan megnézitek a részleteket, az is kiderül, hogy esetenként nagyon egyszerűek az egyes elemek, a megkomponált összhatás az, ami ütős. Ez viszont már nem a kezdő szint, és anyagilag sem a legkönnyebben megvalósítható kategória. De tanulni mindenképpen lehet belőle!

Mi pedig

... itt vagyunk a nagy ablakainkkal. Reméljük, a cikk átgondolása és a gyönyörű képek kiválasztása pozitívan hat a mi elakadásunkra is függöny témában!

Babarczy Veronika

Drapes

DIY Home Decor: DIY Roman Shades

Fotók: Nem Art Decor függöny album, Pinterest