Ha a nevét nem is mindenki ismeri ennek a gyönyörű szőnyegtípusnak, a magazinokat lapozgató olvasó amint meglátja, azonnal tudni fogja, hogy miről van szó. Továbbá egy tévhitet is eloszlatunk a cikkben...

Ezeket a természetes, zsíros (=lanolinos) gyapjúból készült darabokat eredetileg takarónak készítették az Atlasz-hegységben élő berber törzsek asszonyai, Marokkó vidékén, a szélsőséges téli időjárás elleni védelmül. Egyszerű absztrakt geometriai motívumok jellemzik a kézi csomózású tiszta gyapjúból készült darabokat.


Miért pont ez a szőnyeg?

Nyugaton az 1930-as évek építészei – Le Corbusier, Charles és Ray Eames, Alvar Alto és mások – kezdték alkalmazni a puha szőnyegeket a szigorúbb, geometrikus, modern bútorok mellé. Frank Lloyd Wright például gyakran utazott Marokkóba, hogy onnan szőnyegeket hozzon az ügyfeleinek, és híres Vízesés házában is ezek a fekete-fehér Beni Ourain szőnyeg kerültek szinte minden szobába.

Mondani sem kell, hogy ezzel olyan népszerűségre tettek szert a berber szőnyegek, amely közel egy évszázada töretlen. A híres tervezőknek köszönhetően a modern enteriőrök elmaradhatatlan kellékei azóta is.

alvar_alto.jpg

Nem, nem kell külföldről rendelni!

A címben is beharangoztuk, így az ismeretterjesztésen túl az is célunk, hogy a hazai szőnyegrajongókkal megosszuk a jó hírt: Beni Ouarain-t itthon is kapni, mégpedig az V. kerületben, az Irányi utcában, a Kilim a nomád szőnyeghez címzett boltban. A 2x3 méteres körüli szőnyegek ára 400 ezer forint körül mozog. 

E mellé minden infót is megkap a szőnyegek szerelmese, és megszagolgathatja a darabokat (külön élmény!), amelyek igen gazdag választékot mutatnak a kézzel készült szőnyegek csodálatos világából.

Jó nézelődést kívánunk, ki ne hagyjátok, ha arra jártok!

Babarczy Veronika