bp2.jpg

Ha nagyon diplomatikusan akarok fogalmazni, akkor úgy mondom, hogy rendszeresen figyelem az ingatlanpiacot, képben vagyok a lakásárakat illetően. Másként fogalmazva: 
20 éves korom óta folyamatosan szemmel tartom az "eladó" táblákat, rá vagyok kattanva a témára, érdekel, miként alakul a piac, hogyan mozognak az árak, mit érnek a lakások. 

Régi olvasóink ismerik ezt a vonzalmat, korábban többször is foglalkoztunk a témával (Így nézünk lakást mi, Jogos kérdések). Nyilvánvalóan figyelem a különböző portálokat is. Más-más profilúak. Többnek vannak gyengeségei, akadozásai, mások profi keresőmotort fejlesztettek, és szép lassan piacvezetőkké váltak. Van azonban egy olyan oldal, amely nem csak arra fókuszál, hogy ingatlanokat kínáljon, hanem szuper jól kontextusba is helyezi az egész ingatlan témát, ez pedig az Otthontérkép. 

elado.jpg

A főoldal elsőre egy sima lakáskereső. De amikor beütöd, hogy "hol szeretnél lakni", már legördülnek a kerület utcái is, ami óriási segítség azoknak, akiknek a kérdésre azonnal pontos válaszuk van.  

Ha még nincs meg a válaszod és inkább keresgélnél, akkor érdemes a térképen böngészni. Itt tárul fel mindaz, ami miatt az Otthontérképet szeretjük használni:

  • megnézhetsz "átlagos lakásárakat" rögtön bemelegítésképpen, azaz képbe kerülsz, lesz összehasonlítási alapod,
  • értékesítési és kínálati árat találsz, mégpedig több éves viszonylatban, azaz tüstént egy tendenciát is látsz, hogy az adott környéken hogyan változtak az árak az elmúlt években; ne feledjük, a lakásvásárlás az otthonteremtés romantikáján túl egy befektetés, és sokan sokat kockáztatunk a döntésünkkel! 
  • valamint – és ez a másik kedvencem – bűnügyi statisztikákat is közölnek kerületenként, területenként.
  • új az oldalon a demográfiai és a családbarát index, ami szintén sokaknak segíthet a döntéshozatalban; de a lakások koráról és a környék szolgáltatásairól is pontosan tájékozódhatsz.

    v_ker.jpg

Ha legörgetsz a "hírek, trendek"-re, ami az Otthontérkép saját blogja, nem csak hasznos cikkeket találsz, hanem kapsz egy itinert arra vonatkozóan, hogyan használd az oldalt. A szerkesztők arra is gondoltak, ha kifejezetten a CSOK miatt nézelődsz, ehhez is kapsz sorvezetőt.

blog_oldal.jpg

A blogot illetően számos hasznos témát hoznak, befektetés, lakás kiadás, -eladás, home staging, sőt lakberendezés témában is.Olyan infókhoz jut hozzá az ember, amelyek gyakorlati segítséget adhatnak az ingatlanügyeiben. Most a Fapados irodát szúrtam ki, mert személyes álmom, hogy Magyarországon végre tisztességes ingatlanközvetítői kultúra jöhessen létre. Szintén hasznos tipp, hogy miként lehet feltuningolni egy lakást az igazán jó eladáshoz, és így tovább.

polc01.jpg

Van azonban még egy nagy dobása az oldalnak, ami ingatlanos és laikus felhasználóknak egyaránt nagyon hasznos. Tulajdonképpen ez az, ami miatt rátaláltam az Otthontérképre: az ingatlanpiaci elemzések. Egy munkám miatt volt szükségem ingatlanpiaci elemzésekre, és itt olyan tanulmányokat találtam, amelyek nem csak a magyar, hanem az európai trendeket is figyelték, elemezték. Ez a válság idején volt, amikor éppen elmozdulni látszott a piac a mélypontról. Onnantól kezdve tudatosan is figyeltem a folyamatokat, az előrejelzések jók és pontosak voltak. 

kofarago_utca_kiado_lakas.jpg

Az irodaházat kereső cégek külön oldalon keresgélhetnek, természetesen mindenféle bontásban.

És, hogy tényleg itt van minden ingatlan témában egy helyen, mi sem bizonyítja jobban, mint egy új gyűjtőoldal, az ingatlanhírek, ami ernyőként begyűjti az összes fellelhető infót.

Babarczy Veronika