szigettel.jpg
Az egyik nagy örömünk, ahogy már írtam: az új lakásban lesz egy igazi konyhánk. Olyan, ahol jó lesz  ücsörögni a reggeli napsütésben, vagy együtt főzni, akár vendégekkel is, és nagyszerűeket enni. Olyan, amelyiknek íze van. Ahonnét aztán alig lehet felállítani a vendégeket, hogy átmenjünk a nappaliba. Tulajdonképpen az én szememben az a jó konyha, amelyik ez utóbbi funkciót is betölti.

A miénk jelen állapotában, hát... még nem ebben a szemléletben készült.

IMG_7514.JPG

Eleinte úgy terveztük, hogy megmarad az eredeti elrendezés, kívül a főzés tere, belül az étkező, köztük a kedvencemmel, a fa térelválasztóval.
A férjemnek támadt az az ötlete, hogy fordítsuk meg a rendszert, kerüljön belülre a konyha. Szerintem remek ötlet. Azóta nagyon megszerettem. Sőt, ő az egész teret egybenyitná. Én viszont szerettem volna, ha a konyha némiképp kulisszák mögött marad, ha nem is hermetikusan lezárva. Csakhogy mi legyen a térelválasztóval? Azt giszem, megtaláltuk a megoldást.

IMG_0758.JPG
Az alábbi fotón nagyon jól látszik, hogy a jelenlegi konyha csupa ajtó, kevés benne a hely, holott az alapterülete jó 14 m².

IMG_7513.JPG

A belső helyiség pedig valóban kevésbé volna kényelmes étkezésre, mint a külső rész.

IMG_7512.JPG
A nyitás ötletéből végül csak megszületett a terv. Ráadásul elfér a mosógép, sőt, végső esetben a cirkókazán is.

konyha alaprajz_jelolve.JPG
Az étkező sarkot korábbi terveken már láttátok. Annyi az újdonság, hogy az elválasztó fal helyére kerülne az eredeti térelválasztó faelem, amit tálaló szekrénnyé szeretnénk átalakíttatni. Mégpedig úgy, hogy a konyhából és az étkező felől is pakolható legyen. (Ha mosogatás után pakolunk, ne kelljen kerülgetni!).
Picit kitakarná a konyhai munkagépeket is, és ha úgy alakul, a rendetlen hagyott konyhát is. (A lenti ábrán a két bortartó jelzi a majdani tálalót.)

etkezo es konyha.JPG

Az étkező asztaltól nézve nagyon kellemes a konyha látványa. A tűzhely viszont előtérbe kerül. Így a szakács is részt vehet az asztal körül beszélgetésben, akkor is, ha épp kavarnia kell az ételt.

etkezo es konyha2.JPG

A falakra ezúttal sem tervezünk szekrényeket. Így is több lesz a tárhely a mostani konyhánál. Plusz van egy kamra is, ami szintén befogad ritkán használt konyhai holmit. A konyhának is otthonos hangulatot szánunk, majd meglátjátok, milyet!

konyhapult.JPG

Az asztalos zsenialitására lesz szükség az ablaknál, ami 80 cm magas. A pultok pedig általában 90 cm-ek. A sarkot maximálisan ki kell használni, de biztosan megtaláljuk a megoldást így is. Az ikea programmal ezt egyelőre nem tudtam megrajzolni, de majd visszatérünk még rá.

konyhapult2.JPG
Viszont ezek egyelőre tervek, és nem biztos, hogy az első fázisban meg is valósulnak. Ha nem, akkor is tudjuk, hol legyenek a kiállások, hogy ha ott tartunk csak össze kelljen szerelni a bútort. Közben gyűlnek az inspiráló fotók, milyen is legyen ez a konyha, majd mutogatok belőle hamarosan!

                                                                                                                                         Babarczy Veronika