Folyamatosan a lakásfelújításon jár az agyam. Amint belépek az ajtón, újra és újra találok valamit, amin majd változtatni kellene. Persze újdonsült lakástulajdonosként ez nem meglepő. 

Már azt hittem, a falakat egy időre letudtam, de tévedtem. Tapétázhatnékom támadt. Minél inkább nézegettem a magazinokat és weboldalakat annál több ötletet akartam kipróbálni – de ennyi tetszetős dizájnnak megfelelő szobánk nincs is. Az elmúlt hetekben rájöttem, hogy bizony tapétázni nem csak falat lehet, így a tervezett hagyományos ’falra ragasztósdi’ mellett még számos új kihívást találtam magamnak. Íme 3+1 ötlet, hogy kis ügyességgel hogyan válhatnak az átlagos bútordarabjaink otthonunk látványos fókuszpontjává.

racsos.jpg

Lámpabura
Kívül vagy belül az mindegy, az eredmény mindenképpen impozáns. Tapétán kívül olló, tapétaragasztó, mérőszalag, vonalzó, ceruza kell hozzá, hogy alapos mérés után a megunt búrát feldobjuk. A belső felület lemérése után a tapétát méretre vágjuk – pár cm ráhagyással – majd ellenőrzés után rögzítsük a papírt a használati utasításnak megfelelően kikevert ragasztóval. Ügyeljünk rá hogy a belső dekorációnk és a lámpabúra külső összeeresztése egybeessen. Tipp: érdemes egy könnyebb fazonú hengerrel kezdeni.

Tapetas bura 2 Furnish co uk.jpg
Lépcső
Spórolhatunk a faburkolaton, ha a lépcső függőleges felületeit tapétázzuk. Figyeljünk, hogy a lépcső tisztításakor ne sérüljön, és válasszunk olyan tapétát, amely nedves szivaccsal tisztítható. Ha hosszabb időre tervezünk, vagy féltjük az alkotásunkat, érdemes plexi üveggel megvédeni a felületet. Tipp: ha csavarokkal rögzítjük az üveglapot, a tapéta akár szezonálisan is cserélhető!

lepcso.jpg

Apartment Therapy lepcso.jpg
Szekrény
Számomra a legizgalmasabb opció és alig várom hogy kipróbálhassam. A munka elvégzéséhez szükségünk lesz egy izgalmas tapétára, ollóra, mérőszalagra, ragasztóra meg persze egy szekrényre vagy polcrendszerre. Szinte bármelyik helyiségben bevethető, a lényeg hogy a mi saját stílusunknak megfeleljen. Tipp: ügyeljünk hogy a szekrény színe visszaköszönjön a tapétán is a harmónia kedvéért. 

piros rozsaszin.jpg
A lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt, hiszen a tapéta majdnem minden felületen bevethető. Mosogató vagy mosdókagyló mögé – üveglap alá –, bevonhatunk vele kisebb asztalokat, de készíthetünk könyvespolcból babaházat is: az egyes ’szobákat’ különböző tapétával borítsuk. Tartsunk meg egy fakkot dobozzal vagy ajtóval az apró bútoroknak és babáknak hogy a játék végén a könyveket vissza lehessen tenni a polcokra. Tipp: Mivel kis papírmennyiségről van szó, érdeklődjünk az üzletekben ingyenes minták után!

honest to nod dollhouse.jpg
A cikkírás csak még tovább fokozza a lelkesedésem, és elragad a fantasztikus választék, úgyhogy szinte kényszerítenem kell magam, hogy visszatérjek az eredeti tervemhez, miszerint a hálószobánk egyik falát le kell tapétáznom.
Még sosem csináltam ilyesmit, de elméletben már megy. Hamarosan a tervezést tettek követik, amit mindenképpen megmutatok nektek is! Azért az áruljátok el, ti szekrényt, lépcsőt, lámpaburát, vagy asztalt tapétáznátok szívesen?

                                                                                                                                           Kiss-Takács Kati