pepita.jpg
Írtunk már az előszobákról (itt és itt), mert rendkívül fontos helyisége a lakásnak. A hazai gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ennek nem tulajdonítunk olyan nagy jelentőséget.
Igaz, az átlag magyar városi lakásokból a 40-es évektől kezdve fokozatosan lespórolták ezt a helyiséget. Éppen ezért is kezdjük az ötletadó képek sorát egy olyan pazar megoldással, ami a nálunk jellemző szűk folyosóra (főleg kockaházakban) kínál élhető megoldást.
Ezek a terek gyakorlatilag csak ajtókat nyitnak a lakás további részei felé, és általában nem sikerül szépen ki- vagy átalakítani őket. Ha nincs arra mód, hogy falakat verjünk ki, hangsúlyozzuk azt, amink van.

Ez a nem túl nagy előszoba eleve sokkal tetszetős a szép fényviszonyokkal. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a világítás mennyire öltöztet. Próbáljátok ki egyszer, ha nincs pénzetek másra, csak égőre!
A falat megtöri a belső ablak, ami szintén nagyon jót tesz neki. Viszont szigetel, ahogyan az ajtó elé szerelt függöny is. A színeken még lehetne vidámítani, de így is megteszi. Jó előtér egy visszafogott, mértéktartó lakáshoz.

egyszeru.jpg
Itthon esetenként azok a bizonyos folyosók még szűkebbek, de az alábbi megoldás jó a példa arra, hogyan lehet a falfelülettel játszani. Hogy hasonlót készíteni mennyire nem ördöngösség, arról szól a régi Kicsi Ház blog egyik bejegyzése. Kétségtelen, hogy a kék légiessége is sokat hozzáad a kívánt hatás érdekében.

szukos.jpg
Ha szerencsénk van és áttörhetünk falakat, mindjárt nagyobb szabadságunk van. Az egyszerű, letisztult teret gondosan megtervezték.

visszafogott.jpg
Nem sablonos, az is biztos! És ezt lehet variálni, hisz máshogyan is játszhatunk a képekkel. Ha szépia színűek, akkor vele együtt változik a hangulat, a szürkéből inkább a homok árnyalatok felé. Ha saját családtagok, barátok kerülnek a falra, akkor meg aztán pláne!

tapeta.jpg
Ez az, amit nem választanék. És csakis a fekete miatt nem. De tengerész kékben, sötét zöldben, vagy szürkében már el tudnám képzelni. Ez a része persze szubjektív. De nem pofon egyszerű az egész?

hu sotet.jpg
Ez a megoldás azoknak lehet érdekes, akik nagyon kicsike lakásban laknak. Mondjuk érdemes kicsit agyalni még, hogy kevésbé legyen rideg tartás a helykihasználás.

semleges.jpg
Tudjuk, hogy trendi a kevés duma, sok kép. Ezúttal azért tudtunk trendik lenni, mert a sok – szerintünk fontos – meggondolni valót korábban már elmondtuk.
A fenti példák első látásra nem kifejezetten reálisak hazai viszonylatban, azért gondoltuk mégis megmutatni őket, mert ha elemeire szedjük némelyiket, kiderül, hogy nem megoldhatatlan és megfizethetetlen megoldások. Némi saját erőt hozzátéve remek és főként személyre szabott végeredményt alkothattok a segítségükkel.

Jó tervezést, jó munkát!

                                                                                                                                         Babarczy Veronika