Kiss-Takács Kati
nagyon romantikus, nagyon brit életérzésbe kalauzol minket.


Lehetséges-e négy színre és pár mintára egy egész vállalkozást alapítani? Az angol Cath Kidston szerint igen. Karrierjét lakberendezőként kezdte, majd 18 évvel ezelőtt megnyitotta saját üzletét.
Eleinte csak gyermekkorából ismert és szeretett tárgyak, régi stílusú tapétákat és élénk színekkel felújított bútorokat árult London egyik legelegánsabb negyedében, Holland Park-ban. 

Hamarosan saját tervezésű daraboknak is helyet szorított a polcokon. A fordulópont állítólag egy virágos vasalódeszka huzatnál következett be: a londoni nők rákaptak a ’Cath Kidston érzésre’. Lehetővé vált a rusztikus vidéki kastélyok hangulatát egy fővárosi, minimalista otthonba átültetni. A tradicionális virágminták leegyszerűsödtek, a megszokott sárgás alapárnyalatot felváltotta a világoskék, világoszöld és a rózsaszín, tehát fiatalosabb, könnyebb és emészthetőbb lett a country* stílus.
 


Cath az a típusú tervező, aki ráérez, mire van igény igazán, mik azok az apró részletek, amelyek a hétköznapi tárgyakat is feldobják. Pont ez az, ami annyira vonzó, ami miatt órákig lehet bogarászni az üzletében.


Sose hittem volna, hogy ennyire lehet vágyni egy csipesztartóra, de amíg nincs kertem, ahol ruhákat tudnék kiteregetni, addig büszke tulajdonosa vagyok egy kék pettyes bérlettartó toknak...

Manapság egy egész otthont berendezhetünk CK termékekkel. A gyerekszobát cowboyos-szekeres tapétával, a hálószobát patchwork ágytakaróval, a konyhát kék szekrénnyel, a fürdőszobát virágos törölközőkkel és mondjuk rózsaillatú habfürdővel.
A márka sokkal több mint pár apró mintás, első ránézésre talán giccses bútor vagy ruhadarab. Cath nyíltan ünnepli a briteket, a britséget, de mindent sajátos nyelvezetre lefordítva, legyen szó brit zászlós díszpárnáról, virágos teacosyról vagy éppen gumicsizmáról. Azért, mert esik az eső még nem feltétlenül kell snassz csizmákban tocsogni, főleg, ha tocsoghatunk virágos, csillagos vagy éppen epres gumicsizmában is, aminek még kicsi sarka is van?


Cath munkásságának is köszönhető hogy újra divat kötni, varrni, és egyáltalán valamit saját kezűleg készíteni. Különböző könyveket jelentetett meg a kézimunka iránt érdeklődőknek, de közreműködött sátrak, rádiók és mobiltelefon-tokok tervezésében is.

Nagy Britannián kívül csak Írországban, Japánban és Koreában vannak hivatalos Cath Kidston üzletek, de kiszállítást vállalnak a világon bárhova.
Magyarországi címre 7-10 napon belül megérkezik a csomag a modern nosztalgikus termékekkel.

 

*A country témát is érintő korábbi cikkünk itt.

parna.jpgparna2.jpg