A tárolás kérdése okozhat némi fejtörést egy lakás berendezésénél. A kortárs minimalista megközelítés eljutott a teljesen letisztult terekig, a legtöbben azonban hagyományos bútorokkal oldjuk meg a tárolást, amelyeknek sokszor az a hátránya, hogy elveszik a helyet, nem érvényesülnek a terek úgy, ahogy szeretnénk.

Fotó: John Pawson ház, internet

A frissen költözők pedig nem mindig engedhetik meg maguknak új bútorok beszerzését. Igaz, akárhogy is ragozzuk, kétféle embertípus van: az egyik szereti a rendet, a másik a tárgyak laza, bohém tömegében érzi jól magát.


Ebben a kérdésben halmozottan hátrányos helyzetben vagyok: kis alapterületen kell régi darabokkal csodát művelni, se egy falfülke, se komoly pince, vagy kamra, semmi trükk a térben, ahol játszani lehetne, titkos kis tárhelyek becsempészésével. Ráadásul ott van még az a nehézség is, hogy nem szívesen válok meg egy-egy olyan bútortól, ami most épp nem fér be, de egy következő lakásban már megvan a számára megálmodott hely... Mert ugye, terveim szerint, hamarosan úgyis költözünk.
Ugyanakkor ott van a hatalmas szanálási vágy, amelyet hamarosan ki is élek egy alapos kiárusítással, de erről majd a maga idejében! Hozzáteszem, a kérdésben az egyik leghasznosabb megoldás éppen a feleslegtől való megszabadulás – számos jótékonysági szervezet és a rászorulók nagy-nagy örömére.

 

Visszatérve a tárolás kérdéséhez, érdemes ebből a szempontból is átgondolni az életvitelünket. A minket körülvevő tárgyak közül melyikre milyen gyakorisággal van szükségünk? Azután ott van a tisztán tarthatóság kérdése is: van-e időnk takarításra, vagy praktikusabb a holmikat zárt szekrényekben tartani? Ettől még ugyanúgy rendszeresen kell takarítani, csak kevésbé zavaró a por a szekrény tetején, mint a fürdőszobai piperén vagy a nyitott polcos konyhai felszerelésen.
A tárgyaink közül vannak mindennap használatosak és amelyek csak évente néhány alkalommal kellenek. Előbbieket nyilván praktikus kéznél tartani, utóbbiaknak tetszetős tárhelyet kialakítani, sőt, már a vásárláskor igen nagyon meggondolni: szükség van-e rájuk. Konyhai gépek esetén például tök jó ötlet redőnyös szekrénybe tenni őket, konnektorral együtt. Amikor nem használod, csak lehúzod a rolót. Ráadásul gyerekbiztos.

Teljesen odavagyok az ezerfiókos ún. műhelybútorokért (meubles de metiers), a boros fadobozokért, amelyek őrült jól mutatnak és sok mindent elnyelnek.

Az egyik legnehezebb tárolási feladat: a könyveké. Gyönyörű ötleteket látni rá, én a magam részéről mégsem döntöm el könnyen, mibe is rámoljam be azt a töméntelen sok könyvünket, hogy az erre megfelelő alkalmatosság ne uralja a teret. Ráadásul ajtós könyvszekrény párti vagyok, hogy ne porosodjanak. Szívem szerint  szekrényt választanék. A formatervezésnél sikerült figyelembe venniük az összes fenti szempontot!

A fenti könyvespolcos fotókat az egyik kommentelő küldte, ami megihletett és a férj-sarokba szánom, további izgalmas megoldásokat találtok itt, bár ezek többnyire nagy teret igényelnek.

Hadd ajánljak néhány megoldást, amelyeket összegyűjtöttem a témában, egyszerűt, vagányat, olcsóbbat, drágát, lehet tárolási ötleteket meríteni belőlük, könyv, fürdőszoba, ruha és egyéb témákban.

Például, hogy a hálószoba nyugodt, pihenésre alkalmas helyiség maradt attól, hogy tekintélyes mennyiségű tárolóhelyet is kialakítottak benne.

    
Vagy, hogy a kreativitásnak semmi sem szabhat határt, sem tág sem szűkösebb terekben: