Minden lakásfelújításnál előkerül a kérdés, hogy jó volna lekaparni a falat. (Nem falat kaparni, abból így is úgy is jut!)
Ez leginkább azért foglalkoztat, mert nagyon szeretem a mészfestéket, és csak így lehetne használni, teljesen tiszta vakolt felületen (legyen az vályog, stb.).
Életem első lakásában a barátaimmal napokig buzgón spakliztunk, de kifogott rajtunk a jó masszívan megépített, pasaréti bauhaus házfal. Hiába kapartunk, mész ott sem lett.

A későbbi lakásoknál sem jöhetett szóba, hogy esetleg sok órában (és pénzért!) lekapartatom a festőkkel a falakat*.

Pedig több irányt is megnyit ez a lehetőség. Lehetővé teszi például az meglehetősen rendhagyó a rough luxe technológiát,  ha elég vagányak vagyunk. Erre mondta nekem a józan festő: "Minket általában azért hívnak, hogy szép tiszta és friss legyen utánunk a lakás, nem azért, hogy 100 éves hatást gyártsunk.


Ha merünk elrugaszkodni a konvencióktól, tud ez nagyon izgalmas lenni. A témáról irtunk mi is (itt), de egy remek válogatást találtok a Térkultúra blogon.


8-M-S-SS09-p-4-lg.jpg

Tinei painting.jpg
Másrészt új vakolatra lehet csak felkenni mindenféle biofestékeket is, (beleértve a meszet). És ezek az áttetsző, elegáns, vagy éppen vaskosan rusztikus felületek igen szépek.

Akár olyan hatásokat lehet érni, mint az alábbi reneszánszból maradt falfelületek.



barokk.jpg

Utóbbi fotóval nem a kopottságot, hanem a színeket, az akvarelles könnyedséget akarom mutatni.
A fal figurális festése különleges és egészen egyedi hangulatot kölcsönöz egy lakásnak, akármilyen egyszerű motívumról van szó. Igazán kár, hogy kiment a divatból.

Deconoel11_carrousel_gallery_xl.jpg
De maga az izgalmas felületű vakolat önmagában is gyönyörű, különösen természetes vagy szépen komponált mesterséges fényekben. Például gyertyaláng! Igaz, ezek többnyire inkább vidéki házakba illő falfelületek, de álmodozni szabad!

                                                                                                                                         Babarczy Veronika

* Ahhoz, hogy mésszel (vagy más biofestékkel) fessünk,  a teljes festett felületet le kellene mosni és kaparni. A régi lakásoknál általában enyves festékréteg van alul, ami mindent mást ledob, vagy már festették a falat más, nem lélegző festékkel. Ez az előkészítés komolyan megdobja a költségeket.

Peinture-enduit-naturel-brut_w641h478.jpg
Peinture-enduit-naturel-aplat_w641h478.jpg
Peinture-enduit-naturel-soubassement-3_w641h478.jpg
Peinture-enduit-naturel-impermeable_w641h478.jpg
Peinture-enduit-naturel-gris-marbre_w641h478.jpg
Peinture-enduit-naturel-teinte_w641h478.jpg
Peinture-enduit-naturel-soubassement-2_w641h478.jpg
Peinture-enduit-naturel_w641h478.jpg