IMG_3560.jpgMegújult a Postamúzeum. Elhagyták az Andrássy úti Saxlehner palotát (erről részletek a sajtóban), de a kényszerű váltás előnyükre vált: abba a szerencsés helyzetbe kerültek ugyanis, ami ritkán adatik meg gyűjteményeknek, hogy új kiállítóteret hozhattak létre. Az szintén patinás, szintén régi postás tulajdonú Benczúr Házba költöztek, ahol modern és letisztult kialakítású tér szolgálja a gondosan összeválogatott gyűjtemény megjelenítését.

– Amikor kiderült, hogy a múzeum egy XIX. századi egykori villaépületben kap helyet, visszaállítottuk az eredetileg is egybenyitott tereket – mondja Kisfaludi Júlia múzeumigazgató. A koncepciónk az volt, hogy a kiállítás elsősorban a történeti Magyar Postáról szóljon, bemutatva azokat a technikai, társadalmi újításokat, amelyekben a Posta az elsők között volt a világon. A gyűjteményünk legszebb darabjait eszerint válogattuk és rendeztük. Bízunk benne, hogy ezt sikerül a látogató számára is élményszerűen megmutatnunk.

A fogadóteret nagyon hangulatosan eredeti postabútorzattal rendezték be, amelynek külön ékessége a korabeli úgynevezett beosztószekrény, egy ergonómiailag is átgondolt(!) konstrukció, amely lehetővé tette, hogy a százvalahány rekesz, amelybe a küldeményeket szortírozták, egyetlen mozdulattal elérhető legyen. A másik oldalon a rekeszeknek kis ajtajuk IMG_3672.jpgvan, így a kézbesítők a táskájukba szedhették a napi penzumot. A bútorzat 1991-ig használatban volt, Kisújszálláson.

A kiállítás megtervezésében a Heonlab tervező iroda két fiatal iparművésze, Bartha Tamás és György Árpád Hunor vett részt. Az ő ötletük volt, hogy minden terem stilizált szimbólumokkal dekorált tapétát kapjon, valamint óriási korabeli fotókkal dekorált árnyékolókat. Ilyen módon a nagy ablakos felületek is informatív hangulati elemekké váltak.

– Izgalmas együttműködés, folyamatos együttgondolkodás volt ez a munka – meséli Kisfaludi Júlia –, amikor esztétikai és muzeológia szempontból egyaránt a legjobb megoldásokat kellett közösen megtalálnunk.

Megítélésünk szerint ez nagyon szépen sikerült!




IMG_3703.jpg

IMG_3695.jpg
A tárlatról azért nem szeretnék tovább mesélni, pedig hosszan és lelkesen tudnék, mert egyszerűen látni kell. Az elmúlt év egyik legörömtelibb múzeumi élménye volt számomra. Elsősorban persze esztétikai, a rendkívül igényesen összeválogatott tárgyak miatt, de élveztem az okosan és röviden informatív kísérő szövegeket, és a cseppet sem poros hangulatot. Ti, akik dekor blog olvasók vagytok, feltételezem, hogy hozzám hasonlóan el lesztek ragadtatva. Egy havas hétvége éppen alkalmas, hogy útba ejtsétek. Gyerekekkel (fiúkkal pláne) nagy élmény. Hamarosan gyerekprogramok is indulnak, amatőr rádiósok vezetésével, szóval remek dolgok vannak készülőben...

És, hogy mindez hogyan kezdődött?
A recepció így festett:

recepcio_.jpg
A nagyterem:

autos nagyterem_.jpg
A telefonos és távírós kiállítóterem:

taviro_telefon_.jpg
Az embert jól eső büszkeség tölti el, amikor végigsétál olyan emlékek között, amelyek máig érvényes kortárs modernségét a friss térkialakítás különösen is hangsúlyozza. Egy olyan magyar nagyvállalatról kapunk képet, amely számos találmányával, bátor újításával élen járt, nem egy világszabadalom is lett ezek közül. És nem utolsó sorban gyönyörűek!

                                                                                                                                       Babarczy Veronika

IMG_3694.jpg
IMG_3701.jpg

IMG_3617.jpg

Fotó: Oláh Gergely Máté

(Köszönjük szépen Kisfaludi Júliának a cikk elkészüléséhez nyújtott szíves segítségét!)