Kiss-Takács Kati ezúttal – egy külföldi szemével nézve igencsak fura – angol sajátságról számol be szaniter témában. Nálunk az idősebb generáció egyes tagjai még mondják úgy: angol WC, és tudnak is a britek sok mindent a témában. Éppen ezért a hülyeségeikkel együtt is szeretjük őket. 

A Nagy-Britanniába látogatók egyik meglepetése. A reggeli készülődés kellemetlen hozzátartozója. Beszélgetések és okfejtések témája. Csapok angol módra.

Európában hozzászoktunk, hogy a mosdókagyló és a mosogató felett egy csap van, hideg, vagy hideg és meleg vízzel ellátva. A megfelelő hőmérsékletet magunknak állítjuk be, és ez teljesen normálisnak számít.
Az angolok azonban másképp kezdik a mosakodást/mosogatást. Bár mostanában minden boltban lehet kapni keverőcsapokat, nagyon sok helyen a mai napig külön folyik a hideg és a meleg víz. Egyes információk szerint azért,  mert eleinte a házakban csak hideg víz folyt a csapokból és később csak mellészerelték a melegvíz-csapot – a bal oldalra, merthogy a többség jobb kezes volt. Aztán, mint elég sok angol dolog, így maradt. Az emberek megszokták, megszerették és vannak, akik máshogy el sem tudják képzelni.



A téma nem csak engem foglalkoztat. Számos magyar ismerős égette le a tenyerét, vendégek néznek rám elnyúlt arccal, hogy tudok megbirkózni a két csappal nap mint nap. Au-pair koromban a gyerekeknek mindig be kellett dugni a lefolyót, kikeverni a vizet és miután ők kezet mostak, leengedtem a vizet és kiöblítettem a mosdókagylót. Ennél gyorsabb (higiénikusabb?) megoldás, ha két tenyerünket összefogjuk szorosan, és először a hideg, majd a meleg vizes csap alá tesszük. A gyakorlat kudarcba fullad mozikban és bevásárlóközpontokban, ahol egyszerűen nincs hideg vizes csap. Ilyen helyeken kis matrica figyelmeztet: Vigyázat! Forró víz! – ami persze nem sok vigaszt nyújt, miközben a szappanhabot próbáljuk leégetni a kézfejünkről... (csoda hogy a gyerekek kezét nem, vagy csak alig mossák meg a szülők?)
Tapasztalataim szerint a brit háztartások nagy részében jelentős problémát okoz a víznyomás. Nemcsak a mosogatók (szerencsére nem olyan gyakori) és a mosdókagylók vannak ellátva két csappal, hanem a fürdőkádak is, bár ez még az egyszerűbb eset, kivéve ha valaki zuhanyozni szeretne. A fürdőszobák sok helyen elektromos zuhannyal vannak ellátva. Ez egy A4-es lap méretű műanyag masina a falon, ami gombnyomásra csinál meleg vizet. Ahol nincs power/electric shower, ott maradnak az olcsóbb, egyszerűbb, „csináld magad” megoldások. Például a csapokra húzható gumicső zuhanyfejjel ellátva... Kiváló és költségkímélő – emellett kellően ronda – megoldás!

Azért nem mindenki ennyire hagyománytisztelő. Az egykori angol miniszterelnök, Winston Churchill kellemes meglepetésben részesült, amikor Sztálint látogatta meg 1942-ben. A moszkvai villában ugyanis egy csapból folyt a hideg és meleg víz, „tehát a hőmérséklet teljes mértékben az egyéni kívánalmak szerint alakítható” – olvasható az angol államférfi emlékirataiban. Churchill rajongója lett a keverőcsapoknak, és állítólag a későbbi angliai otthonait is ennek megfelelően alakíttatta át.

Az újdonság nem nagyon terjedt el, a tervezők mind a mai napig igyekeznek, hogy a legmodernebb csaptelepeket is elérhetővé tegyék a klasszikus dupla megoldással.